Csalódást okoztak a harmadik negyedéves szlovák GDP adatok

2021. november 24. 8:21
A szlovák GDP alakulása elmaradt az elemzők elvárásaitól. A járvány előtti gazdasági teljesítményt Szlovákia a jövő év elején érheti el. A szlovák gazdaságot a belföldi fogyasztás mentette meg a nyár folyamán, de nem tudta kompenzálni a beszállítói gondokkal küzdő ipari teljesítmény kiesését. Visszaüt a túlzott függőség az autóipartól?

A szlovákiai elemzők számára a statisztikai hivatal III. negyedéves GDP gyorsbecslése csalódást okozott.

Az előző év azonos időszakához képest 1,3 százalékos GDP bővülést becsültek, ami 3-3,5 százalékkal elmarad az elvárásoktól.  

Az elemzők többsége az ipari beszállítói láncok akadozásával indokolja a gyengébb teljesítményt, amit alátámasztanak azok az a szeptemberi adat is, miszerint éves viszonylatban 4,9 százalékos visszaesést regisztráltak az ipari teljesítményben. A legnagyobb gond a szlovák gazdaságot túlzottan meghatározó autóiparban van, ahol éves viszonylatban több mint 30 százalékos visszaesést regisztráltak szeptemberben, és hasonlóan már augusztusban is. De hasonlóan a számítástechnikai eszközök gyártásában is 8,8 százalékos visszaesést mértek. Összesítve szeptemberben, a 15 ipari ágazatból kilenc elmaradt a 2020-as szinttől, és hét a 2019-es szinttől.

A másik beteg ágazatnak az építőipart mondhatjuk, amely szeptemberben 10 százalékkal marad el a tavalyi azonos időszaktól, és 23 százalékkal 2019 szeptemberétől.

A számok gazdaságpolitikai gondokról is tanúskodnak, ugyanis az infrastrukturális építkezések is elmaradtak 10 százalékkal 2020-hoz képest. Ez azért is gond, mivel Szlovákia a 2014-2020-as tervezési időszaknak a közlekedési infrastruktúrára szánt euro-forrásainak kevesebb, mint felét hívta le, és kétséges, hogy a maradékot 2023-ig ki tudja-e meríteni.

Ami megmentette a harmadik negyedévet, az a belső fogyasztás felfutása, amit segített az is, hogy nyáron jobb volt a járványhelyzet, így nőtt a kereskedelem és a szállásadók teljesítménye. Persze itt sem engedték a maximumra felfutni a turizmust, hiszen a határon a belépőkre váró korlátozások elriasztották a külföldi turisták egy részét. A Szlovák Nemzeti Bank meg is jegyezte, hogy az elmúlt járványügyi lezárások alatt nőtt a lakosság megtakarítása, mihez most láthatóan hozzányúltak a háztartások.

Mindenesetre egész Európa szenved a beszállítói láncok zavarai okozta chiphiánytól, és ez Szlovákiában felerősödött, mivel az itteni autóipar elsősorban a végső összeszerelésre épít, és a hiányzó alkatrészek erre a fázisra komolyabb hatással vannak.

Európai összehasonlításban sem áll jól Szlovákia ezzel az eredménnyel, a tagországok közül csupán Bulgária ért el rosszabb eredményt, a maga 0,4 százalékos növekedésével. Az európai rangsort a III. negyedév bővülésében egyébként Románia vezeti 8 százalékkal, majd következik Magyarország 6,1 százalékkal. Régiónkban Lengyelország  eredménye  5,3%, Csehországé 2,8% és Ausztriáé 4,8%, miközben az EU átlagos bővülése 3,9%, és az eurozóna bővülése pedig 3,7% volt.  

A foglalkoztatás Szlovákiában 0,2 százalékkal bővült, de még így is 50 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2019 utolsó negyedévében.

Összegezve az idei évre Szlovákiában 3,7 százalék körüli éves GDP bővülésre számítanak, és 2022-re várnak nagyobb bővülést. Sajnos ebben is még sok a kockázati tényező, hiszen a beszállítói láncok egyelőre nem javulnak, és a járvány is bedurvult, a napokban kezdett komoly szigorításokat elfogadni a kormány, ami az eddigi fő húzóerőt, a belső fogyasztást vetheti vissza.

(Címlap: Volkswagen.sk)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés