Amerikai lap csinált magából viccet: törölték a posztot, miszerint örülni kell az inflációnak

2021. november 24. 22:39
Az amerikai MSNBC szerzője meglepő érvelést adott elő: elmagyarázta, hogy miért nagyon jó folyamat a növekvő amerikai infláció.

Az amerikai lap valószínűleg a Biden adminisztráció gazdaságpolitikáját kívánta mentegetni, ugyanis azt állították, hogy a koronavírus világjárvány idején az amerikaiak kevesebbet költekeztek és többet takarítottak meg, ezáltal pedig növekedett a rendelkezésre álló jövedelmük, egyre jobban élnek. Ráadásul, mivel a szövetségi kormány nagyvonalúan „ingyenpénzt” osztogatott válságkezelési eszközként, ez is megerősítette a fogyasztók pozícióját, így a nagyobb kereslet találkozik a válságból kilábaló vállalatok lecsökkent kínálatával. Egyértelmű, hogy ilyenkor növekednek az árak, ami a talpraállás jele, szólt az MSNBC érvelése.

James Surowiecki egészen pontosan arról írt, hogy a mostani infláció nem csupán jó dolog, de a koronajárvány a gazdaság megmentője. Kifejtette, hogy a média az inflációval kapcsolatban félelmet kelt, nem pedig tájékoztat, és túlzásokról számol be. Mint írta, az infláció elemzését a maga kontextusában kell elvégezni. Ráadásul történelmileg a recessziók hatására az emberek rosszabbul éltek, mint előtte, de ez most nem így van.

A szerző szerint az amerikaiak kevesebbet költenek és többet takarítanak meg. Kiemeli, hogy bár milliók vesztették el a munkájukat, a kiterjesztett és extra segélyek miatt most még ők is jobban élnek, nem pedig rosszabbul. A részvénypiac pedig szintén berobbant.

A szerző szerint sokat gazdagodtak az amerikaiak 2020-ban, amiből persze leginkább a társadalom legvagyonosabb rétege részesült, de azért a szegényebbeknek is jutott valami. Úgy véli, olyan erős a kereslet, ami felfelé nyomja az árakat, hiszen a cégek egy kis késéssel tudnak csak lépést tartani. Az infláció tehát pozitív jele a talpraállásnak, ráadásul azt kompenzálja is egyrészt a kormány, másrészt az erős bérnövekedés. A cikkíró szerint nem kell riogatni az embereket az inflációval, mert ekkor a várakozásaik megváltoznak és tényleg infláció alakul ki.

Ezt az egyébként értelmes felvetéseket tartalmazó cikket osztotta meg az MSNBC Twitteren azzal a szöveggel, hogy „ezért lehet a mostanában tapasztalható infláció valójában jó dolog”.

A ZeroHedge egy korábbi elemzésére hivatkozva kiemeli, hogy az igazság egészen más: nem csupán csökkentek az amerikai lakosság megtakarításai és vásárlóereje, hanem a reálkereslet is csökkent a gazdaságban. Ráadásul az általában optimista Wall Street-i Goldman Sachs is jelezte, hogy vigyázni kell az inflációval.

Nem meglepő tehát, hogy a heves ellenreakciók után az MSNBC törölte a Twitteres bejegyzését, ami a ZeroHedge szerzője szerint nem volt más, mint egy rosszul elsült propaganda kísérlet.

(Címlapkép: MTI/EPA/Shawn Thew)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés