Nyitott Balkán: Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia jövőre szabadkereskedelmi övezetet hozna létre

2021. november 25. 16:30
Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia azokat a megoldásokat keresi, aminek köszönhetően a Nyitott Balkán (Open Balkan) regionális kezdeményezés keretében az áruszállító teherautóknak nem kell majd órákat várakozni országaik határain. E három állam a megállapodás szerint ugyanis, az Európai Unióban működő schengeni megállapodás mintájára, a jövő évben már gyorsított áruszállításra és csökkentett költségekre számíthat.

A napokban Szerbiában, Nis városban tárgyaltak az érintett országok pénzügy-, munkaügyi és mezőgazdasági minisztériumainak képviselői arról, miképp tudnák elérni, hogy Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia határain a teherautók rövidebb adminisztrációs eljárással lépjenek át.

A tárgyalófelek rámutattak,

mindenek előtt egymás közötti bizalomra van szükségük, illetve az adott államok által kiadott certifikátumok érvényességének elismerésére, valamint össze kell hangolniuk az ellenőrző- és a vámszervek munkáját.

A tanácskozás során felmerült annak lehetősége is, hogy olyan munkaengedélyeket adjanak ki, amelyek lehetővé teszik a három ország polgárai számára, hogy mindhárom állam valamelyikében gond nélkül vállaljanak munkát, miközben a munkaerőpiac nem külföldiként tekintene rájuk, hanem egy egységes terület polgáraként.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke a helyi média közlése szerint arra is rámutatott, hogy felmerült az egységes ID-szám lehetősége is, ami nem csak a gyorsabb kereskedelemben segítene, hanem azok a vállalkozók, esetleg polgárok, akik bejelentkeznek rá, olcsóbb repülőjegyekre, autópályadíjra számíthatnak, vagy kedvezményeket kapnak például a vasúti közlekedésben.

Hogy ezek az elképzelések megvalósulhassanak a tiranai december végi, január eleji csúcstalálkozóig, a három ország képviselőiből alakétottak munkacsoportokat. amelyek az export, az import, a szabad áruforgalom, a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és az ipari termékek szabad mozgásának feltételeinek kidolgozásán dolgoznak, a munkaerőpiac igényeit fogalmazzák meg, valamint előkészítik a Nyitott Balkán kezdeményezésben résztvevő államok polgárinak egységesített adatbázisát, illetve információs rendszerét .

Ezúttal a vámellenőrzési eljárásokat, az áru vámeljárásait vetették össze és a gazdasági paramétereket vitatták meg, tárgyaltak arról is, hogy a jobb és gyorsabb áruforgalom érdekében miként csökkenthetik az adminisztrációs kötelezettségeket.

Nyitókép: Privredna Komora Srbije


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU nem törődik velük. Hosszabb távon jobban is járnak.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés