Gyurcsány és Bajnai alatt feleekkora válságba rokkant bele a magyar gazdaság, most a rekorderek közé tartozunk

2021. november 17. 11:40
A Fidesz-kormány támogató válságkezelő politikája nem a megszorításokról és az adóemelésekről szól, jelentette ki a pénzügyminiszter a Fidesz 29., budapesti tisztújító kongresszusán vasárnap.

Varga Mihály emlékeztetett: a magyar gazdaság két évvel ezelőtt Európa második legdinamikusabban fejlődő gazdasága volt, és ma, egy világválság után is

Európa egyik leggyorsabban újraindított gazdasága a magyar.

A kilábalás nem lett volna ilyen gyors, ha a pandémia nem egy erős, gyorsan növekvő, ellenálló Magyarországot ért volna, tette hozzá.

Rámutatott: a gazdasági visszaesés 2020-ban a világon 3,6 százalékos volt, míg 2009-ben 1,7 százalékos, ami azt jelenti, hogy

kétszer akkora válságot kellett kezelni, mint 2008-ban a Gyurcsány-Bajnai kormánynak.

Az országot csődbe juttató baloldallal szemben a Fidesz-kormány támogató válságkezelő politikája azonban nem a megszorításokról és az adóemelésekről szól, az intézkedések kétszámjegyű visszaeséstől védték meg Magyarországot és rekordmértékű gazdasági növekedést tettek lehetővé – jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter ismertette: a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladta a járvány előtti szintet, és – a pandémia miatt egy év csúszással –, de a kormány beváltotta az egymillió munkahely létrehozására tett ígéretét is, mivel már 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon.

Az eredményeket igazolja, hogy az ország a pandémia idején kapott felminősítést, és a versenyképességi rangsorban öt hellyel minősítették előrébb Magyarországot – mondta.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormányzás sikerei nem öncélúak, azoknak akkor van értelmük ha az eredményeket a magyar emberek is érzékelik.

A családok megerősítésének fontosságát hangoztatva sorolta a kormányzati intézkedéseket – a gyermeket nevelő családoknak a 2021-es szja-visszafizetését, a 25 év alatti fiataloknak az szja elengedését, a nyugdíjprémium fizetését, a 13. havi nyugdíjfizetés visszaállítását, illetve a minimálbér 200 ezer forintra emelését – majd közölte: a költségvetés biztosítja azt is, hogy 2000 milliárd forintnyi adócsökkentést lehessen végrehajtani idén és jövőre.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy a magyar baloldal és a brüsszeli bürokrácia sem a járvány elleni védekezésben, sem az újraindításban nem vett részt, a kormány azonban a bruttó hazai termék 30 százalékát kitevő intézkedésekkel megvédte Magyarországot.

Megjegyezte: az egész Európát sújtó rezsiválság közepette a baloldal visszatérne a piaci árakhoz, Brüsszel pedig elhibázott klímapolitikájával újabb terheket róna a családokra. A kormány azonban időben rögzítette a rezsiárakat, így ma Európa legalacsonyabb energiaárait a magyar háztartások fizetik – emelte ki.

Arról is beszélt: annak ellenére, hogy Brüsszel nem hajlandó a határvédelem költségeihez hozzájárulni, Magyarország 590 milliárd forintot költött nemzeti forrásból a határok megvédésére biztosítva Magyarország és Európa többi országának biztonságát.

A kormány a saját erőnkre támaszkodva, a magyar emberek érdekeit előtérbe helyezve küzd meg a kihívásokkal – foglalta össze Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint ma már látni, hogy Magyarország lépéselőnnyel jön ki a válságból,

és a következő években is tartósan magas ütemű növekedéssel számolhatunk. Úgy fogalmazott: a kormány folytatja azt a munkát, amelynek köszönhetően az előző évtized a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb időszaka volt.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés