Amerikai tábornok: okés, hogy Románia jó szövetséges, csak éppen járhatatlanok az utak

2021. november 15. 17:32
Szóvá tette az amerikai hadsereg, hogy Románia enyhén szólva sem áll jól az infrastruktúra terén, különös tekintettel az autópályákra, számol be a Főtér.ro. Románia jó szövetségesként még több amerikai katonát szeretne a területén látni, de ehhez infrastruktúra sem ártana.

Gyászos az amerikai autópályák helyzete

Autópályák pedig egyrészt alig vannak, másrészt ami éppen épül, az is nagyon lassan és nehezen készül – gondoljunk csak az észak-erdélyi autópályára, amely még mindig nem készült el, pedig az eredeti tervek szerint már 2012-re be kellett volna fejezni az építését, írja a lap.

Hozzáteszik: ez természetesen elsősorban az ország polgárait sújtja, hiszen nekik kell nap mint nap zsúfolt és veszélyes, kétszer egysávos utakon szlalomozniuk a kamionok között a biztonságosabb és gyorsabb autósztrádák helyett.

Azonban az autópályák hiánya egyúttal komoly nemzetbiztonsági kockázatot is magában hordoz, amire a Bukarest által ájult tisztelettel övezett Egyesült Államok is felhívta a figyelmet. Mint írják, erre egy, a román vezérkari főnökség által szervezett, a Románia által a Fekete-tenger térségének biztonságában játszott szerep témájában megrendezett konferencia szolgált helyszínül.

A rendezvényen Daniel Petrescu román vezérkari főnök arról beszélt, hogy Oroszország szándéka, miszerint növelné hegemóniáját a Fekete-tenger térségében, aggasztó Románia számára. A konferenciára meghívtak egy rangos amerikai vendéget is: Ben Hodges tartalékos altábornagyot, az Európában állomásozó amerikai csapatok korábbi parancsnokát, aki azzal kezdte, hogy körbeudvarolta Romániát, amiért fantasztikus katonai szövetséges, és biztonságteremtő alanyként van jelen a térségben, amit a NATO-szövetségeseknek is értékelniük kell. 

De aztán jött a feketeleves: az amerikai altábornagy szerint a hatékony katonai műveletekhez megfelelő infrastruktúra is szükséges.
„Felmerül néhány, a mobilitáshoz kapcsolódó szempont. Az egyik az infrastruktúra. Hidak: vannak a Romániát átszelő számos folyó, különösen a Duna fölött átívelő hídjaik? Autópályáik, alagútjaik, amelyek lehetővé teszik a gyors haladást Románia felé és Románián belül, amikor a szövetségeseknek gyorsan kell beavatkozniuk – képes az infrastruktúra ennek a támogatására?” – tette fel a kérdést a tábornok a lap tudósítása szerint.

Sosem elég: Románia még több amerikai katonát kér

Klaus Iohannis szerint Oroszország destabilizálja a Fekete-tenger térségét, ezért a NATO elrettentő képességének megerősítését, az amerikai katonai jelenlét növelését tartja szükségesnek Romániában és a Fekete-tenger térségében, számolt be az MTI még májusban.

(Címlap: MTI Fotó: Nagy Lajos)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A németek hazaküldték a bezzeg román tankokat, mert folyt belőlük az olaj, veszélyessé téve a közlekedést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés