Minden szülő álma: arcfelismerő szoftver szedi be a nebulók ebédpénzét Skóciában

2021. november 12. 13:26

Az iskolai ebédszünet mindenki számára rémálom lehet; kígyózó sorok, tömeg az ebédlőben, alig marad idő befejezni az ebédet és már rohanni kell vissza a következő órára. Skócia azonban úgy döntött, arcfelismerő szoftver segítségével nyer több időt a zsúfolt ebédszünetben.

2021. november 12. 13:26
null

Öt másodperces sorban állás, avagy minek a fizetéssel bajlódni

Skóciában több iskolában is arcfelismerő rendszert fognak alkalmazni, hogy a diákok fizetni tudjanak az ebédért

– írja a Financial Times.

A rendszer lényege, hogy a pénztárnál a diákok arcát összevetik az iskolai nyilvántartásban szereplő arcokkal, megspórolva így a sorban állási- és fizetésiidőt. A technológiának köszönhetően egy tranzakció mindössze öt másodpercet vesz igénybe. A gyorsaság mellet a rendszer másik előnye, hogy az arcfelismerő szoftver járványügyi szempontból sokkal megbízhatóbb, mint az ujjlenyomat-olvasó szoftver. 

A repterekről is ismerős lehet a technológia

Az arcfelismerő szoftverek használata nem új keletű: a repülőtereken használja a rendőrség és a határellenőrök a bűnözők felkutatására. De nem kell olyan messzire, hogy mindennapi életünkben is találkozzunk vele, hiszen a telefonon és közösségi oldalokon is használnak arcfelismerő szoftvereket fényképek rendszerezésére a barátokról és családtagokról. 

Angliában iskoláknak kell eldönteniük, hogy használják-e a technológiát vagy sem. Eddig már kilenc helyszínen telepítették az arcfelismerő szoftvereket Észak-Ayrshireben és a helyi önkormányzat szerint a szülők többsége beleegyezett a rendszer bevezetésébe.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Unsplash)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2022. február 12. 10:31
A kedves Alexandra még nyilván nem szülő, ha szerinte ez a társadalmi kredit rendszerhez való szoktatás "minden szülő álma". És valószínűleg fogalma sincs arról, mi is az a social credit system, és hogyan működik.
MaBaker
2022. február 12. 10:27
"Minden szülő álma" Alexandra te nem vagy normális! De a mandi is teljesen kifordult önmagából az utóbbi hónapokban.
urga
2022. február 12. 10:27
A mi kis magyar városunkban átutalással intézzük az ebédbefizetést. Kb. 30 másodperc.
zara
2022. február 12. 10:26
szoktatják a gyerekeket a kiépülő rémálomrendszerre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik