Szerencse, hogy a barátaink

Ábra: a New York Times bombabiztos megoldása bármely geopolitikai problémára: bombázás!

2021. november 15. 18:16
Most, hogy a Nyugat és Oroszország között élesedő konfliktus a lengyel-fehérorosz villongásban ölt testet, a Makronóm összegyűjtötte, milyen megoldási javaslatokkal szokott előállni a neves amerikai lap, a New York Times. Nevezhetnénk ezt humornak, de annak kicsit durva lenne, ráadásul a véleménycikkekben követelt bombázásoknak olykor tényleg eleget tesz az Egyesült Államok kormánya. Feltéve, hogy nem eleve az diktálja az ehhez hasonló írásokat.

Ennek tükrében már annak is örülni lehet, ha az amerikai kormány csupán politika, digitális vagy más puha fegyverekkel avatkozik be egy ország politikai életébe (ilyen lehet például egy kitiltási botrány, vagy egy offshore dokumentumhalmaz kiszivárogtatása, amivel épp a cseh kormányfőt, Andrej Babist buktatták meg, de amely listák, mint arra Branko Milanovic szerb-amerikai közgazdász felhívta a figyelmet Twitterén, sosem tartalmaznak amerikai szereplőket).

Márpedig hasonló puha támadások folyamatosak napjainkban is a közép-európai országokkal szemben. Hiteltelennek találja ugyanakkor a Magyarország és Lengyelország elleni kritikát a Nyugat részéről José Niño venezuelai-amerikai újságíró, aki szerint mulatságos, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió két szövetséges nemzet ellen indít harcot. A Texasban dolgozó közgazdász arról számolt be a Mises Intézet blogján, hogy a „nyugati demokráciák” nem tisztelik a sokféleséget, mivel állandóan beleavatkoznak szuverén nemzetek belügyeibe.

A közgazdász szerint érthető, ha valaki nem ért egyet egy kormányzat döntéseivel, de ettől még nem indokolt teljes rendszerváltást követelni, akár az országok alávetésével vagy külső beavatkozással. (Például bombázással.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés