Merkel: „Megcsináltuk, sikerült” megbirkózni a 2015-ös menekülthullámmal

2021. november 10. 9:36
Angela Merkel ügyvezető német kancellár szerint beigazolódott az a 2015-ben tett híres kijelentése, amely szerint ”sikerülni fog, megoldjuk„ (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a menekülthullámmal.

Az új szövetségi kormány decemberre várt megalakulása után visszavonuló politikus a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak egy vasárnap közölt interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte sikerült-e 2015-ben megbirkózni a menedékkérők beáramlásával, kijelentette, hogy „Igen, megcsináltuk!” (Ja, wir haben das geschafft!).

Kifejtette, hogy nem minden ment ideálisan, és voltak súlyos incidensek is. Példaként említette a 2015/2016-os kölni szilvesztert, amikor nők százait rabolták ki és zaklatták szexuálisan többnyire észak-afrikai származású, menedékkérőként érkezett férfiak.

Ugyanakkor rengeteg helyi önkormányzati vezető és önkéntes segített megbirkózni a menedékkérők elhelyezésének és ellátásának kihívásával. A menekülthullámmal érkezett emberek körében pedig „csodálatos példáink vannak a sikeres emberi fejlődésre” – emelte ki Angela Merkel, példaként említve a leérettségizett fiatal menedékkérőket.

Azonban „még nem sikerült leküzdenünk a menekülés okait, és nem sikerült elérnünk, hogy Európa (az Európai Unió) egységes menekültügyi és migrációs rendszerrel rendelkezzen”. Ezért még sok a tennivaló a nemzetközi migráció területén – mondta Angela Merkel.

A kancellári tisztségből 16 év – négy ciklus – után távozó politikus arra kérdésre, hogy melyek voltak a legnagyobb kihívások hivatali ideje alatt, elmondta, hogy a Szíriából és a környező országokból menekülésre késztető nyomás és a koronavírus-világjárvány volt a legnagyobb személyes jellegű megpróbáltatás, mert mindkét ügy közvetlenül érintette az embereket, mindkét esetben emberi sorsok alakulása volt a tét.

Angela Merkel 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal, majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.

Abban az évben minden korábbinál több, 890 ezer menedékkérők érkezett. Az újonnan érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken.

A 83,1 millió lakosú országban nagyjából 1,8 millió olyan ember él, aki menedékkérőként érkezett. Legnagyobb részük, 1,1 millió ember 2015 óta él az országban.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés