Lapraszerelt svéd bútorok helyett hazai és fenntartható megoldás: a Balaton Bútor

2021. november 09. 16:43

A Balaton Bútor Kft. 125 évvel ezelőtt Veszprém első ipari létesítményeként jött létre, és a cég precizitásának, tapasztalatának, fejlett technológiájának köszönhetően mára a régió egyik legkorszerűbb bútorgyártó üzeme lett. Az elegáns, kiemelkedő minőségű bútoraik számtalan család életét, valamint iroda és szálloda belső tereit teszik stílusossá. A vállalat nemzetközi szinten is elismert cég a bútorgyártásban, számos terméküket még Ausztráliába is exportálják. A vállalat jelenlegi helyzetéről és jövőképéről dr. Kalauz Károly, ügyvezető igazgató beszélt a Fejlődik a hazai! legújabb adásában.

2021. november 09. 16:43
null

Termelési jelszavak: minőségi és praktikus

A Balaton Bútor Kft. eredetileg a bakonyi fakitermelés feldolgozására jött létre, mára azonban az ország teljes területéről szállítanak fát az üzemükbe, a megrendelt termékek előállításához. A vállalat 1896-os alapítása óta sokat változtak a trendek és a fogyasztói igények, de sikeres működésüknek a titka a kiemelkedő minőségű, praktikus bútordarabok készítése.

Az egyes darabok előállítása során vegyesen dolgoznak tömör fűrészáruval és furnér falemezekkel, mely ötvözetéből igazán időtálló darabok születnek. A modern, gépesített gyártósorok mellett továbbra is az asztalos szakemberek tudása a központi tényező, így olyan maradandó termékeket tudnak gyártani, mellyel a nemzetközi piac figyelmét is felhívták magukra.

A Balaton Bútor Kft. slágertermékei. (Forrás: www.balaton-butor.hu)

A hazai díjnyertes formatervezők mellett számtalan híres, nemzetközi tervezővel is dolgoznak, ez egyrészt új szemléletmódot is behoz az üzembe, másrészt üzleti szempontból is fontos, mellyel növelhetik az eladások számát. 

A fenntarthatóság kulcsa az időtálló termékek gyártása

Napjainkban egyre inkább teret hódít az, hogy fenntartható világot teremtsünk magunknak, és abban igenis az időtálló termékek, és a bútorok is egyre népszerűbbek. A gyorsan amortizálódó, eldobható termékekkel csak a hulladékot generáljuk, ezért úgy gondolom, napjainkban egyre inkább mérvadó szempont az hosszú életű termékek vásárlása.

Tömör fa alapanyagok a Balaton Bútor üzemében. (Forrás: www.balaton-butor.hu)

A vállalat tehát kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra. Hivatalos FSC tanúsítványukkal biztosítják, hogy minden termeléshez felhasznált kivágott fa után ültetnek egy újat, így nem csak felhasználják az erőforrásokat, hanem az utánpótlásról is gondoskodnak. Emellett olyan minőség- és környezetpolitika mentén dolgoznak, amely biztosítja, hogy az anyaghasználatban és működésben egyaránt megjelenik a környezettudatosság.

Innovatív gondolkodásmód a siker titka

Bár az utóbbi időben általánosan elmondható, hogy a fizikai munkák, köztük az asztalosipar is egyre kevésbé népszerű szakma, ezt a Balaton Bútor Kft. egészen jól próbálja ellensúlyozni. Szakképző programjaik keretén belül szakiskolákkal veszik fel a kapcsolatot és munkalehetőségekkel igyekeznek impozáns benyomást kelteni a fiatalokban, akiket nem csak bevonzani szeretnének, hanem megszerettetni velük az asztalos szakmát. Emellett folyamatos automatizációval, gépesítéssel, modern berendezésekkel igyekezni a lehető legmagasabb technológiai hátteret biztosítani, mely nem csak a kész termékek minőségén látszódik, hanem a munkavállalók helyzetét is jelentősen megkönnyíti.

A hazai és nemzetközi piacokon is elismert cég tehát hazánk egyik kiemelkedő bútoripari vállalata. Az elmúlt években több hazai pályázatot is elnyert összesen több mint 600 millió forint értékben, mellyel a gyártói kapacitását és a versenyképességét növelhette. 125 éves működése során a vállalat legfőbb célja a jó minőségű bútorok elkészítése volt, mely darabokkal mostmár egyre több helyen találkozhatunk. A modern, fenntartható szemléletmódjuknak köszönhetően pedig várhatóan még szélesebb fogyasztói körhöz is elérnek majd.

A rádióműsor elérhető Spotify-on és a Fejlődik a hazai honlapján.

(Borítókép:  MTI/Szigetváry Zsolt)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. január 15. 21:14
Furnérbűtor 50-es évek dizánjcenterével lenne a penge bűtorgyár?
dorkoka
2021. november 26. 13:07
30 tonna fát kell rakni a kamionba, saját településen legyártani-ott kiszállítani. Ennél olcsóbban hogy szállítasz.
Illieral
2021. november 26. 13:06
Ikeát kár fikázni, vannak jó bútoraik persze drágábban, meg vannak szarok olcsón. Maga a cég jól szervezet, a lapra szerelés meg csökkenti a szálltási költéget. Ha ez jobb lesz, akkor megveszik az emberek...
dorkoka
2021. november 26. 13:05
Génhibás identitászavaros, már készül nektek valamelyik új bolygón a lakhely, mert ott már kötelező lesz fikázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik