Dohányzás orvosi utasításra: a britek hamarosan receptre kaphatják az e-cigarettát

2021. november 1. 18:37
Írta: Fekete Kíra
Az Egyesült Királyság gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatóságának (MHRA) legújabb tájékoztatója szerint a cigarettáról való leszokás elősegítéséért már receptre is felírható lesz az e-cigaretta.

Az „e-cigi”, mint gyógyszer

Anglia lehet az első ország, ahol receptre is felírják az e-cigarettát – természetesen ehhez a különböző gyártók termékeinek szigorú szabályoknak kell megfelelniük és az MHRA-nak jóvá kell hagynia ezeket – olvasható a CNN oldalán. 

„A termékek jóváhagyása azt jelentené, hogy

Anglia lenne az első ország a világon, ahol orvosi termékként engedélyezett e-cigarettákat írnának fel”

– jelentette ki bizakodva a brit kormány. Azt is hozzátette, hogy „Egy orvosi engedéllyel rendelkező e-cigarettának sokkal szigorúbb biztonsági ellenőrzéseken kell majd átesnie”.

Linda Bauld, az Edinburgh-i Egyetem Bruce és John Usher közegészségügyi tanszéke „kiválónak” nevezte a hírt.

„Bár bizonyított tény, hogy a fogyasztói termékként kapható e-cigaretták segíthetnek leszokni a rendes cigarettáról, azt is tudjuk, hogy az Egyesült Királyságban a dohányosok harmada még ki sem próbálta ezeket az eszközöket” – mondta Bauld a Science Media Centre-nek.

Bauld szerint az orvos által felírható e-cigaretta megoldást jelenthet azok számára is, akik szeretnének leszokni, de nem engedhetik meg maguknak, hogy készüléket vásároljanak. 

Egy kutatás szerint a globális e-cigaretta piac 2019-ben körülbelül 14 milliárd USD forgalmat bonyolított, várhatóan 2026-ra eléri a 45 milliárd USD körüli összeget. A piac vezető szereplői: Philip Morris International Inc., Shenzhen IVPS Technology Corporation Ltd., NJOY LLC, Altria Group Inc., Shenzhen Kanger Technology Co. Ltd.

Magyarországon több férfi dohányzik, mint nő 

„Az elmúlt 5 évben csökkent a dohányosok aránya Magyarországon, ami a rendszeresen dohányzók nagyobb arányú csökkenésének köszönhető, ugyanis az alkalmi dohányosok száma emelkedett. Az is látványos folyamat, hogy leginkább a fiatalabb férfi felnőttek körében szorult vissza a dohányzás, és figyelmeztető, hogy a 65 év feletti nők esetében a rendszeresen dohányzók aránya emelkedett” – olvasható a Portfolio oldalán. 

Táblázat: Portfolio

A brit kormány elismerte, hogy az e-cigaretta sem kockázatmentes

„Az e-cigaretták is tartalmaznak nikotint, ezért nem kockázatmentesek, de az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származó szakértői vélemények világosan kimondták, hogy a szabályozott e-cigaretták kevésbé károsak, mint a dohányzás” – áll a kormány közleményében.

Az e-cigaretta nem termel kátrányt és szén-monoxidot – a dohányzás két legveszélyesebb elemét –, az NHS ennek ellenére kiemelte, hogy

„a folyadék és az abból képződő gőz is tartalmaz káros vegyi anyagokat, viszont jóval kevesebbet, mint a dohány”. 

Robert West, a University College London Viselkedéstudományi és Egészségügyi Tanszékének egészségpszichológus professzora szerint túl magasak az elvárások a orvos által felírható e-cigarettákkal szemben. 

„Ez nagyon könnyen vezethet arra, hogy a dohányipari cégek korlátozott hatékonyságú e-cigarettáit fel lehet majd írni, míg a sokkal jobbakat nem. Véleményem szerint egyetlen egészségügyi szolgáltatónak sem szabadna felírnia egy dohányipari vállalat által gyártott e-cigarettát” – jelentette ki a professzor.

Borítókép: Pixabay


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés