Kamuzöld nagybankok pénze tüzeli az erdőirtásokat

2021. október 29. 18:32
Írta: Fekete Kíra
A Financial Times elemzéséből kiderült, hogy az öt legnagyobb finanszírozó bank hitelei erdőirtásra mentek el.

Erdőirtás a fejlesztésekre szánt pénzből

Öt évvel azután, hogy a párizsi klímamegállapodás hatályba lépett, különböző multinacionális bankok és vagyonkezelők összesen 119 milliárd dollárt biztosítottak olyan mezőgazdasági multiknak, amelyeknek mélyen benne volt a keze több jelentősebb erdőirtásban is – olvasható a Financial Times oldalán. 

2016 és 2020 között

az öt legnagyobb finanszírozó bank összesen 32 milliárd dollárnyi hitelt adott húsz különböző gazdasági vállalatnak, ezek közül – az ICBC kivételével – mind összefüggésbe hozható az erdőirtással. 

A brit napilappal megosztott adatbázis szerint a finanszírozók között nem csak kínai bankok szerepelnek – mint például az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China, Bank of China és China Construction Bank –, számos nyugati nagybank is megtalálható a listán: a JPMorgan Chase, a HSBC, a Bank of America, a BNP Paribas, a Deutsche Bank és a Citigroup – sorolja a G7 hírportál.

A vállalatok manapság szeretik hangsúlyozni a környezettudatosságukat, az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért fákat ültetnek. Ez a törekvés egyelőre nem jelent teljeskörű megoldást a hatalmas mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás számottevő csökkentésére. A probléma egyelőre megoldatlan, de várhatóan november elején az Egyesült Királyságban megrendezésre kerülő COP26 ENSZ-klímacsúcs egyik témája lesz.

Az ábra százalékos arányban mutatja a légkörben található szén-dioxid mennyiségének változását az 1700-as évektől napjainkig.

Ábra: Thatbiologist

Zöld álarcban a bankok

„Annak ellenére, hogy ezek a bankok önként vállalták, hogy lépéseket tesznek az erdőirtás és az éghajlatváltozás ellen, továbbra is kapcsolatban állnak olyan vállalatokkal, amelyeknek köze van az erdőirtáshoz” – fedte fel Colin Robertson, a Global Witness egyik munkatársa.

A BNP szerint „a lista nem azokat a vállalatokat sorolja fel, akik erdőirtással foglalkoznak, hanem azokat, akiknek a munkája kockázatot jelenthet az erdőkre”. A BNP azzal védekezik, hogy hiábavaló lenne megszüntetni a kockázatos ágazatok finanszírozását, ettől még a vállalatok nem lennének környezettudatosabbak, mivel könnyen találnak más finanszírozót maguknak.

A Deutsche Bank is vállalta, hogy működésével – a Párizsi Megállapodás elveivel megegyezően – egy zöldebb jövőt hoz létre.

„A bankok döntő szerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Ugyanis rajtunk múlik, hogy finanszírozási és befektetési termékeken keresztül biztosítjuk a forrásokat a globális gazdaság átalakításához. Elfogadjuk ezt a kihívást” jelentette ki Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója.

Bár számos bank és befektetési csoport rendelkezik „erdőirtás-ellenes” politikával, ezek nem terjednek ki minden területre. Például az erdőirtást bizonyos trópusi vagy ritka erdők, nem pedig bármilyen erdőterület elpusztításaként határozzák meg. A tilalom sokszor nem terjed ki a legális erdőirtásra sem.

Fotó: MTI szerkesztett

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés