Szülői beleegyezés nélkül nem lesz facebookozás Ausztráliában

2021. november 01. 07:06

Szülői beleegyezéshez kötné a közösségimédia-oldalak használatát egy ausztrál törvénytervezet a 16 évesnél fiatalabbak esetében, és akár 10 millió ausztrál dolláros (több mint 2,36 milliárd forintos) büntetéssel sújtaná a nem együttműködő internetes platformokat – erről számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

2021. november 01. 07:06
null

A hétfőn a canberrai parlamentben ismertetett javaslat értelmében a közösségimédia-cégeknek – köztük a Reddithez hasonló anonim fórumoknak és a Bumble-höz hasonló társkereső okostelefon-alkalmazásoknak – minden lépést meg kellene tenniük a felhasználók életkorának meghatározása érdekében, illetve előtérbe kellene helyezniük a kiskorú gyerekek érdekeit az adatgyűjtés során.

A CNN ezzel kapcsolatban felidézi: a Facebookot éppen most, októberben  bírálták hevesen amerikai törvényhozók, miután a cég egyik korábbi alkalmazottja dokumentumok ezreit hozta nyilvánosságra és adta át kongresszusi vizsgálatra, és kiderült, hogy megalapozottak a médiummal kapcsolatos aggályok.

Bebizonyosodott, hogy a techcég tevékenysége árt a gyermekek mentális egészségének

és erősíti a társadalmi megosztottságot. Az ausztrál törvényhozók ezekre a fejleményekre is hivatkoztak.

David Coleman, a mentális egészségért és az öngyilkosság-megelőzésért felelős ausztrál miniszterhelyettes szerint a nyilvánosságra hozott, belső  Facebook-kutatás azt is bizonyítja, hogy a közösségimédia-platformok hatással vannak a fiatalok testképére és mentális egészségére egyaránt.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi térségért felelős vezetője közleményben tudatta: a cég vizsgálja a törvénytervezetet, és tisztában van vele, „mennyire fontos annak biztosítása, hogy az ausztrál adatvédelmi törvények az innováció és az új technológia mértékéhez hasonló módon fejlődjenek.”

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. január 23. 19:18
Okos dontes, kovetni kellene
luzitanxaver
2022. január 23. 19:18
Na végre. Akkor már csak az adatvagyon elcsaklizása után megfizetett méltányos költségtérítés van hátra, bár az lehet, hogy egy kicsit nehezebb lesz.
aggódunk Gáspár
2022. január 20. 13:38
Itthon meg a békemenetre kellene pszichologiai vizsgálat. A sok elmebeteg aki támogatja a korrupciót.
Leakis
2022. január 20. 13:33
A biztonsági övet is kiiktatjuk? Ugye nem? Na, erről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik