Matolcsy már látja a jövőt: csak épp annyira esik szét az EU, hogy az jó legyen

2021. október 30. 18:43
Matolcsy György szerint 2030 körül az Európai Unió elindul egy laza kereskedelmi integrációvá válás útján, egy belső reformfolyamat, vagy egy belső politikai-pénzügyi robbanás következtében.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzet internetes oldalán hétfőn megjelent írásában kifejti: Amerika hegemón szerepének kialakulásával, tehát 1989-1991 után, az EU előtt két jövőkép lebeg. Feladja nagyhatalmi törekvéseit, azonosítja Amerika nagystratégiájának Európára vonatkozó részeit, majd ezekre megvalósítható, hatékony és együttes válaszokat talál, avagy elszenvedi a 2020-as évek amerikai stratégiai döntéseinek következményeit, ahogy eddig is tette.

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az első esetben az erős pontokra összpontosíthat az EU és újból a Nyugat egyik innovációs, kreatív, kutatás-fejlesztési és kulturális központja lehet. Teljes reformot hajt végre, ami érinti a belső döntéshozatalt és alapvetően megváltoztatja az eurót létrehozó Maastricht-i Szerződést is.

A másodikban egyre több területen kísérli meg a központosítást, erőlteti az eddig kiépített, de nem működő megoldásokat, egyre több ellentétet teremtve a tagállamok között, amelyek végül szétfeszítik az EU kereteit, miközben az EU mindhárom szintjén – tagállam, EU, eurózóna – eladósodik, és végleg lemarad az USA, az Angolszász Szövetség (Five Eyes) és Ázsia versenyképessége mögött – tette hozzá.

Mindkét út azonos végpont felé vezet, megszűnhet a közös parlament, véget érhet a lopakodó jogi központosítás és

újból a szuverén nemzetállamok kezébe kerülhet egy sor, korábban központosított hatáskör.

Több párhuzamos pénzrendszer jöhet létre, önálló jegybanki pénzpolitikákkal. Így már lehetővé válik az újabb bővítés és megteremthető a szolgáltatások közös piaca, amit az euró helyett kellett volna megépíteni az elmúlt két évtizedben – írta az MNB elnöke.

A 2030-ig tartó időszakban a két út közötti különbség az ár, a költség, a veszteség és az elszalasztott lehetőségek terén mutatkozik. Az eltérés történelmi mértékkel mérve óriási, akár összemérhető lehet az 1618-1648 közötti első harmincéves háború német veszteségeivel – véli Matolcsy György.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... újból a Nyugat egyik innovációs, kreatív, kutatás-fejlesztési és kulturális központja lehet" - ha hagyják tagállamait önállósulni.

Az a döntő, melyik ország milyen kondícióban vészeli át ezt a tébolykrízist, ami most a nyugati világot pusztítja és nagyjából még legalább 6-8 évig kitart...
Az bizonyos, ha Magyarországon a bal-lib hatalomba jut, akkor a magyarságnak a játék vége következik, de szó szerint. Onnan már nem lesz visszatérés.
Más országoknál nem ennyire veszélyes a helyzet, mert nincs "magyar" bal-libjük, habár azok is aljadékok, de nagyságrendileg a magyar, budapesti Korniss Mihály ötezres szemeteihez hasonlót még nem hordott a hátán a Föld. És ezeknek elvtársi-testvéri kapcsolatai vannak Manhattannal, ami helyzetbe kerülve, mindig legalább egy nyisszantást jelent a magyarság testéből. Most az utolsó csonkolás következne el, helyesebben: a test feldarabolása és szétszórása,.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés