Luxusotthonokat terveznek méheknek és ez nem annyira értelmetlen, mint ahogy elsőre annak látszik

2021. október 22. 21:38
Innovatív megoldással rukkolt elő a német HIIVE tervezőcsoport a méhek megsegítése céljából: olyan organikus kaptárakat készítenek, melyek biztonságos közeget nyújtanak a méhcsaládok számára.

A kúp alakú fa kaptárok jól szigetelnek, így nyáron megfelelően hűvösek maradnak, télen pedig megtartják a meleget. Alakjukból adódóan tökéletes mikroklímát kínálnak, a páratartalom természetesen szabályozódik – akár a méhek közkedvelt, természetes helyén: egy faodúban. 

A kaptárok formája ívelt, nincs benne sarok vagy szöglet – a tervezők elmondása alapján

a természetben sincsenek éles sarkok, így a természetességre törekedve a kúp alakot találták a legmegfelelőbb formának.

Emellett ez a kialakítás természetes védelmet is nyújt a paraziták ellen, ez pedig csökkentené az egyes kaptárak egészségének megőrzéséhez használt vegyianyagokat.

A HIIVE kaptárok újrahasznosított műanyagból, kendergyapotból és fűrészporból készülnek, és a kétkamrás rendszer segítségével a méhészek gyorsan és egyszerűen eltávolíthatják a mézet anélkül, hogy megzavarnák a méheket. Ha pedig a kaptár valamely része megsérülne, vagy cserére szorulna, az egyes alkatrészek és összetevők utánrendelhetőek és könnyen cserélhetőek.

A startup emellett egy alkalmazást is tervez, amely

segíti a méhészeket olyan feladatokban, mint az egészségügyi ellenőrzések, és a rajzási riasztások, valamint opcionálisan a kaptárakat is fel tudják szerelni modern érzékelőkkel, amelyek releváns adatokat küldenek az applikációra.

Jelenleg tíz prototípust tesztel a HIIVE csapata, és amint az eredmények sikeresek lesznek, úgy forgalomba is helyezik a kaptárakat. Addig is, az érdeklődő méhészek feliratkozhatnak egy várólistára, melyen keresztül értesíteni fogják őket, ha elérhetővé válnak az egyes HIIVE kaptárak.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(Fotók: HIIVE)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés