Luxusotthonokat terveznek méheknek és ez nem annyira értelmetlen, mint ahogy elsőre annak látszik

2021. október 22. 21:38

Innovatív megoldással rukkolt elő a német HIIVE tervezőcsoport a méhek megsegítése céljából: olyan organikus kaptárakat készítenek, melyek biztonságos közeget nyújtanak a méhcsaládok számára.

2021. október 22. 21:38
null

A kúp alakú fa kaptárok jól szigetelnek, így nyáron megfelelően hűvösek maradnak, télen pedig megtartják a meleget. Alakjukból adódóan tökéletes mikroklímát kínálnak, a páratartalom természetesen szabályozódik – akár a méhek közkedvelt, természetes helyén: egy faodúban. 

A kaptárok formája ívelt, nincs benne sarok vagy szöglet – a tervezők elmondása alapján

a természetben sincsenek éles sarkok, így a természetességre törekedve a kúp alakot találták a legmegfelelőbb formának.

Emellett ez a kialakítás természetes védelmet is nyújt a paraziták ellen, ez pedig csökkentené az egyes kaptárak egészségének megőrzéséhez használt vegyianyagokat.

A HIIVE kaptárok újrahasznosított műanyagból, kendergyapotból és fűrészporból készülnek, és a kétkamrás rendszer segítségével a méhészek gyorsan és egyszerűen eltávolíthatják a mézet anélkül, hogy megzavarnák a méheket. Ha pedig a kaptár valamely része megsérülne, vagy cserére szorulna, az egyes alkatrészek és összetevők utánrendelhetőek és könnyen cserélhetőek.

A startup emellett egy alkalmazást is tervez, amely

segíti a méhészeket olyan feladatokban, mint az egészségügyi ellenőrzések, és a rajzási riasztások, valamint opcionálisan a kaptárakat is fel tudják szerelni modern érzékelőkkel, amelyek releváns adatokat küldenek az applikációra.

Jelenleg tíz prototípust tesztel a HIIVE csapata, és amint az eredmények sikeresek lesznek, úgy forgalomba is helyezik a kaptárakat. Addig is, az érdeklődő méhészek feliratkozhatnak egy várólistára, melyen keresztül értesíteni fogják őket, ha elérhetővé válnak az egyes HIIVE kaptárak.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(Fotók: HIIVE)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lightning protection
2021. december 09. 21:55
Nekem még megvannak a nagyapám gyékényből font méhkasai a padláson... ezek kívülről be is voltak tapasztva... Azért félelmetes, hogy a "nagy tudósok" ismét feltalálják azt amit pár évtizeddel ezelőtt korszerűtlennek és vacaknak kiáltva kiírtattak...
békalepcse
2021. december 09. 21:55
Valójában nem is kaptárral kezdődött a méhészkedés hanem kassal. Gyékényből volt fonva, afféle kaska, más néven kosár, ami lefele fordítva és alá fonva egy sima lap. Gyerek koromban még nagyapámnak volt ilyen kas, benne méhekkel.
csulak
2021. november 17. 17:23
van egy ausztral csalad aki ennel sokkal jobb kaptarakat gyart ! https://www.honeyflow.com/pages/how-flow-works
Búvár Kund
2021. november 17. 17:20
No, b+! Má' megint felfedezte vki a csőn a lukat! Milyeneknek is rajzolják a meseillusztráckókban, mesefilmekben a kaptárt? Elég megnézni egy mesét, hogy a "veszélyesebb, megeröktetőbb" verzióról ne is beszéjek ezeknek a diplomás fiataloknak, hogy netán ki kéne menni a természetbe! Mert tudom, hogy ez egy mai városban felnőtt embernek nehezére esik. Aki meg netán mégis megteszi, az tágra nyílt szemekkel csodálkozik a világra, hogy a patak csörgedezik, ha letesz egy darab kaját a hangya rámászik, a madarak csicseregnek, és a tehén meg nem lila! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik