Mindig van feljebb: 8 százalékos román infációt vár az OTP Bank Románia

2021. október 21. 10:03

Az OTP Bank Románia szerdán közzétett elemzése szerint a román éves inflációs ráta az év végén elérheti a 8 százalékot, ha folytatódik az energia fogyasztói árának a növekedése a gáz nemzetközi árának alakulásával összhangban.

2021. október 21. 10:03
null

A bank elemzői arra számítanak, hogy a Román Nemzeti Bank folytatni fogja az alapkamat emelését, amelyet októberben 25 bázisponttal, 1,5 százalékra növelt. Szerintük az idén újabb emelés várható a nemzeti bank részéről, majd 2022-ben az alapkamat várhatóan átlépi a 2 százalékot.

Felidézték, hogy szeptemberben 6,3 százalékra gyorsult Romániában az éves infláció, és a kilátások szerint ez várhatóan minimum decemberig nőni fog, de a hosszabb ideig tartó inflációnövekedést sem tartják kizártnak. Megállapították, hogy a térségben más nemzeti bankok már hamarabb elkezdték a kamatemelési ciklust, amit várhatóan a román jegybank is követni fog.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa az október eleji monetáris politikai tanácskozásán az alapkamat emelése mellett a kamatfolyosó két szélét is 25 bázisponttal emelte, így 1 százalékra növelte az egynapos lejáratú jegybanki betét kamatlábát, illetve 2 százalékra az egynapos lejáratú hitel kamatlábát.

A bukaresti központi bank augusztusban az idén immár harmadszor módosította felfelé az inflációs várakozását, így az idei év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít, de a bank illetékesei jelezték, hogy ez a prognózis is már túlhaladott. A következő inflációs előrejelzését a jegybank várhatóan novemberben fogja közölni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik