Botswanát hozta ki hazánknál „jobb” jogállamként a Soros-index

2021. október 21. 10:00

Az országban a homoszexualitás rövidesen akár ki is kerülhet a büntető törvénykönyvből. Az ünneplést azonban beárnyékolhatja, hogy a bíróságok még mindig túl sok halálbüntetést szabnak ki.

2021. október 21. 10:00
null

Közzétette idei jogállamiság-indexét a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető World Justice Project (WJP). A szervezet évente készíti el közvélemény-kutatásait a jogállamiság témájában. A dokumentum súlyát és helyiértékét megfelelően érzékelteti, hogy a 2021-es jelentés közzétételét Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke is videóüzenetben dicsérte.

A rule of law (jogállamiság, joguralom) fogalma speciális szerepet tölt be, mivel garantálja az emberi mivoltunkhoz fűződő értékek érvényesülését, ideértve a demokrácia és az emberi jogok tiszteletét is

– fogalmazott ünnepélyes hangvételű beszédében Vera Jourová.

A WJP indexe szerint Magyarország a jogállamisági rangsorban a 69. helyet foglalja el,

a címben említett Botswana az 51. helyezett, de például Ruanda is a 42.

A WJP jelentése két pilléren áll: egy általános közvélemény-kutatáson (General Population Poll, GPP), továbbá minősített kérdőíveken (Qualified Respondent’s Questionnaries (QRQ), vagyis a WJP az állampolgárok véleményére kíváncsi, amikor a jogállamiságot méri az egyes országok tekintetében. A kérdőívekben javarészt az emberek tapasztalatait, észleléseit rögzítik, miközben a kérdezők a megkérdezetteknek a kormányhoz fűződő szimpátiájára is kíváncsiak. 

Itt rögtön egy problémával szembesülünk. Bizonyos országok esetében a készítők általában három választott (nagy)város lakossága körében érdeklődnek, más országok esetében pedig „országosan reprezentatív” (’nationally representative’) kutatást tesznek közzé.

Léteznek olyan országok, amelyekben csak egy városban kérdeznek meg néhány száz embert (ilyen Ruanda, ahol Kigali városában 316 főtől kérdezték meg, hogy mit gondolnak a jogállamiság helyzetéről). Magyarország esetében 1000 főt kérdezte meg,

a három kiválasztott város Budapest, Szeged, és Debrecen. A címben hivatkozott Botswanára vonatkozó kutatás ellenben „országosan reprezentatív”.

A magyar igazságszolgáltatás a hatékonysági és minőségi mutatók tekintetében még az Európai Bizottság szintén nem túl baráti hangvételű 2021-es igazságügyi összehasonlító elemzése szerint is általában az Európai Unió középmezőnyében teljesít. Bizonyos vizsgálódási tárgykörökben pedig az élen. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Brüsszel igazságszolgáltatási indexe több lenne egy alaposan összerakott kommunikációs eszköznél. Pláne, hogy néhány mérés ebben is a szintén közvélemény-kutatási módszereken alapuló, a Max Planck Institute által uniós propagandaeszköznek tartott Eurobarometer méréseire hagyatkozik.

Magyarországon több mint 50 éve nem bűncselekmény a homoszexualitás, a jogfejlesztés eredményeképpen pedig az azonos neműek között létrehozható bejegyzett élettársi kapcsolat pedig közel ugyanazt a jogi státuszt nyújtja az érintetteknek, mint a házasság. Magyarországon már több mint három évtizede nincs halálbüntetés. Magyarországon épp most hirdetett előválasztási győzelmet a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

miközben az Amnesty International nevű emberi jogi nem kormányzati szervezet (NGO) idén februárban is a túl sok, nem egyszer önkényesen kiszabott halálbüntetés miatt emelt panaszt – csak hogy az elmúlt háromnegyed év példáit említsük. A WJP olvasatában szintén „jobb” jogállam Ruandában pedig a szintén NGO-ként működő Human Rights Watch hívta fel a figyelmet arra, hogy a hatóságok a kormányellenzék tagjaira vadásznak, több politikust és újságírót is letartóztatva.

Kép: FABRICE COFFRINI / AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hav65
2021. december 01. 00:18
Beteg vagy ember. Pihenj.
Palika1955
2021. december 01. 00:18
Ha meg akarjuk tapasztalni az orbáni jogállamiság nélküliséget, akkor csupán el kell tölteni egy kis időt a kövér szuperbunkó házmester uralta lakáj parlamentben. Ez az alak arra vetemedik, igen vetemedik, hogy megalázza, kioktassa és elhallgattassa az ellenzéki felszólalókat... mialatt az alacsony, kövér csávó szabadon kisnyilasozhat és nevezheti bohócnak az ellenzéki frakcióvezetőt...
general Ziaul Hakk
2021. december 01. 00:18
a közpénz jelleget váltott : jelentette be Kósa Lajos (belsőkörös fideszVezető / orbánHaverka 260 Mrd ellopásakor ........ a fidesz elleni VÁDIRAT folytatható 1000 oldalon keresztül , tehát : Hazaáruló Hazug Tolvajbanda van hatalmon , bűneik nagy része csak a bukásuk után fog kiderülni , mert Hazudnak , Titkosítanak , Cenzúráznak ! orbán tahó romacsávó bűnei 10 Életfogyt-hoz is elég !!
trma
2021. november 08. 23:21
Kezdenek bajban lenni, mert úgy kell minden évben egyre rosszabb adatot írni, hogy közben nem mehetnek mínuszba :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik