Új őrület az ausztrál pénzügyekben: vásároljon most, fizessen később!

2021. október 20. 17:04

A Fintech Világa adásában Suppan Márton és Érczfalvi András az ausztrál fintech szektorról, valamint annak jellegzetességeiről beszélgetnek. Az első pillantásra is jól látszik, hogy egyre érettebb az ökoszisztéma és növekszik a szereplők közötti verseny élessége is, amibe belejátszik az a tény is, hogy a kormány is nyitott a fintech agenda népszerűsítésére és nyitottságot mutat az open banking irányába, ami szintén kedvező a helyi fintecheknek. A fintechek előretörése kényszerhelyzetbe hozta az inkumbenseket is, akik elkezdtek reagálni saját újításokkal és felvásárlásokkal.

2021. október 20. 17:04
null

Ami a neobankokat illeti, a négy legfontosabb szereplő közül a Xinja tavaly év végén bedobta a törölközőt és visszatért eredeti, fintech tevékenységéhez. Az inkumbensek aktivitásának növekedését igazolja, hogy az 86 400-at felvásárolta a National Australia Bank (NAB), a Bendigo Bank akvirálta az Up Bankot, így már csak a Volt Bank maradt saját kézben, velük kapcsolatban érdekesség, hogy a neobanki paletta mellett Banking-as-a-service szolgáltatóként is megpróbálnak érvényesülni a térségben – derül ki a fintech podcastból.

A neobankoknál is sokkal nagyobb népszerűségnek örvend a buy now, pay later szektor Ausztráliában, ami kifejezetten meglepő, mivel az ausztrál hitelkártya piac igencsak telítettnek minősül,

a digitális megoldásokra nyitott lakosság mégis megtalálta az utat az önmagukat reformerként hirdető BNPL szolgáltatókhoz. Közülük a piacvezető Afterpayt nemrég vásárolta fel 29 milliárd dollárért a Square, míg a szintén ausztrál Zip agresszív nemzetközi terjeszkedést folytat, belépésüket már végre is hajtották Európában, Afrikában és a Közel-Keleten. A forrósodó szektorra reagálva az inkumbensek közül saját BNPL megoldást dobott piacra nemrégiben a Commonwealth Bank of Australia (CBA) is, tervük az, hogy a kereskedők elcsábításával nagyobb szeletet hasítsanak ki maguknak a piacból.

A műsor második felében pedig az is kiderül, hogy a pénzügyi szolgáltatások közül melyek azok, amelyek további innovációra és korszerű, digitális megoldásokra szorulnak, valamint az is elhangzik, hogy milyen jövőbeli trendekre érdemes felkészülni az ausztrál fintech szektorban.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. november 12. 15:30
Valamikor Ausztráliában azt mondták, hogy kölcsönt is csak az kap, akinek nincs is szüksége rá. (Mert vagyonos)
bunko_jobbos
2021. november 06. 09:46
Micsoda újítás!! Ezek a startupok tényleg tudnak újat kitalálni. :-)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik