Jövőre lehet igazán érezhető az élelmiszerárakban a műtrágya őrült drágulása

2021. október 23. 7:59
A lengyel money.pl portál szerint jövőre az élelmiszerárak növekedési üteme akár kétszer akkora is lehet, mint idén. Akik úgy gondolják, hogy most drága az élelmiszer, írják, azoknak érdemes átértékelniük ezt a véleményüket. A műtrágyapiacon tapasztalt őrült áremelkedések ugyanis jövőre fogják csak igazán növelni az amúgy is magas élelmiszerárakat.

Drágul a műtrágya az energiaválság miatt

Bár a búza ára idén megugrott, ez viszont nem jelent könnyebbséget a gazdák számára, a műtrágya áremelkedése miatt. Panaszkodnak, hogy a búza árának emelkedését szinte azonnal lekövette a műtrágya. Ezeket az árakat már nem tudják érvényesíteni a végtermék, például a búza értékesítésénél. Hiába emelkedett a búza ára 900-1000 zlotyra (195-217 euró), írja a lap.

Sorolják is a példákat: a kombinált műtrágya ára tavasz óta 1500 zlotyról (326 euró) mára, 2500-ra (543 euró) emelkedett. Az ammónium-nitrát műtrágya egy évvel ezelőtt körülbelül 900 zlotyba (195 euró) került, nyáron már 1600 zlotyba (347 euró), és most már majdnem 3 ezer zlotyba (650 euró). 2020-ban a karbamind tonnája 1-1,2 ezer zlotyba került ma eléri a 3,4 ezret. Természetesen a gázárak emelkedése lecsapódik a műtrágyák árában, főleg az energiaigényes nitrogéneknél.

A kálium műtrágyák ára is emelkedik, ugyanis az olcsó káliumot jelentős mértékben a fehéroroszoktól szállították, akik ellen most szankciók vannak érvényben.

A gazdák várhatóan kénytelenek lesznek kevesebb műtrágyát használni, így alacsonyabb termésre számíthatnak, azaz csökken a kínálat, és a mezőgazdasági termékek ára tovább emelkedhet.

Azzal számolnak, hogy az élelmiszerárak idei idén 2,8 százalékos növekedési dinamikája, 2022-ben 4,4 százalékosra nő.

A kenyérnél, péktermékeknél, gabonaalapú termékeknél az idén 3,8 százalékos áremelkedést tapasztaltak, jövő nyárra további 6 százalékos drágulásra számítanak.  Azaz megkétszereződne az árdrágulás Lengyelországban.

Szinte mindegyik ágazatnál ezt várják. A gyümölcsök és zöldségek esetében ezt nagyban befolyásolja az időjárás is. Az idei évben az időjárás nem volt kegyes, ami azt jelenti, hogy a készletek alacsonyak. Ha ehhez hozzáadjuk a jelenlegi trágyázási sokkot, a Credit Agricole előrejelzése szerint a zöldségárak jövőre akár 9,2 százalékkal is emelkedhetnek. Jelenleg a zöldségárak növekedése 4,1 százalékos szinten van. A gyümölcs ára 6 százalékkal nő jövőre.

Így minden bizonnyal jövőre a vegetáriánusok élete lesz a legnehezebb Lengyelországban.

(Címlapkép: MTI/EPA/Tannen Maur) 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LÉnyeg, hogy pozitívan szemléljük a világot... :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés