Bemutatkoznak a blokklánc tokenek, amellyel akár kedvenc focicsapatunk ügyeibe is beleszólhatunk

2021. október 20. 12:15

A Blockchain percek legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapító-vezérigazgatója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Szabolcsi Andrással, a BlockBen technológiai igazgatójával beszélnek a blokkláncokra épülő tokenekről.

2021. október 20. 12:15
null

A Blockchain percek adása egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast, ami a blokklánc technológiák világát boncolja. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és egyéb blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig idegen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia rohanó világában. Edukációs és közéleti elemeket ötvözve igyekszünk ismertetni az alapokat, legyen az a legújabb híreken vagy a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül.

egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast, ami a blokklánc technológiák világát boncolja. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és egyéb blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig idegen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia rohanó világában. Edukációs és közéleti elemeket ötvözve igyekszünk ismertetni az alapokat, legyen az a legújabb híreken vagy a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül.

A Blockchain percek legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapító-vezérigazgatója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Szabolcsi Andrással, a BlockBen technológiai igazgatójával beszélnek a blokkláncokra épülő tokenekről. Két tág kategóriát definiál először is az adás.

A fungible tokenek, vagyis helyettesíthető tokenek a készpénzhez hasonlíthatók,

az ilyen tokenek esetében nem teszünk különbséget kettő között. A felhasználókra nincs hatással az, hogy melyik token van náluk, inkább a mennyiségük, hasonlóan a készpénzekhez, ahol nem számít pontosan melyik 1000 forintos bankjegy van valakinél. Ezzel szemben a non-fungible tokenek (NFT-k), vagyis nem helyettesíthető tokenek azért lettek létrehozva, hogy egyedi eszközöket jelöljenek tokeneken keresztül. Például egyetlen egy eredeti Mona Lisa festmény van, bár léteznek másolatok, a Louvre Múzeum nem tudja helyettesíteni az eredetit.

A fungible, helyettesíthető tokenek között kitér az adás a payment tokenekre, amik fő értéke az, hogy felhasználóik elfogadják őket fizetési eszközként, lényegében virtuális pénzként. A utility tokenek emellett egyfajta hasznot és szolgáltatást nyújtanak, tulajdonosaik például blokkláncon vezetett tárhelyet kaphatnak tokenjeik számának függvényében vagy szavazati jogot kedvenc labdarúgó csapatuk egyes kérdéseiben. Végül a security tokenek bármilyen valós eszközt képesek értékpapírosítani, segítségükkel egy lakást négyzetméterekre, egy uncia aranyat pedig még kisebb egységekre bontva lehet árusítani. Az NFT-ket, a nem helyettesíthető tokeneket egy későbbi adásban bontjuk ki részletesebben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik