Beismerte a spanyol kormány: elfogadhatatlan méreteket ölt a gyerekszegénység az országban

2021. október 26. 7:06
A spanyol kormány 779 millió eurót (280,6 milliárd forint) fordít a gyermekszegénység leküzdésére 2027-ig, jelentette be Ione Belarra társadalmi jogokért felelős miniszter október 13-án Madridban.

„A szegénység nem csupán pénzügyi lehet, szegénység az is, ha valakinek nincs hozzáférése az ingyenes közegészségügyi ellátáshoz, ha nem tud iskolába járni, vagy nem olyan feltételek mellett, mint társai, ha nincs méltó lakhatása megfizethető áron, ha nem tud egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni” –  hangsúlyozta a tárcavezető.

Ione Belarra szavai szerint a gyermekszegénység elfogadhatatlan méreteket ölt az országban, több mint két millióan élnek az úgynevezett mérsékelt szegénységi küszöb alatt, míg 400 ezren súlyos szegénységben. (Előbbiről akkor van szó, ha az országos átlagjövedelem 60 százalékánál alacsonyabb összegből kell megélni, utóbbi esetében 25 százaléknál alacsonyabb ez az arány)

A koronavírus-járvány előtt Spanyolországban 27,4 százalékos volt a gyermekszegénységi ráta, amellyel a harmadik helyen állt az Európai Unió országai között Románia és Bulgária után. A pandémia hatására az egyenlőtlenségek növekedtek, és romlott a legkiszolgáltatottabb csoportok helyzete – ismertette Gustavo Suárez Pertierra, az UNICEF spanyolországi elnöke a gyerekjogi szervezet legfrissebb jelentését a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a cél, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a kiszolgáltatott, szegénységi kockázatban élő gyerekek aránya.

A bemutatott felmérés az alapja a jövő márciusig elkészülő 779 millió eurós cselekvési tervnek, amely a júniusban életre hívott Európai Gyermekgarancia Program keretében valósul meg. Az intézkedések végrehajtására 527 millió eurót biztosít az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+),  a fennmaradó 252 millió eurót saját forrásból fedezi a dél-európai ország.

Az európai program célja, amelyben Spanyolország hét másik tagállammal együtt vesz részt,hogy „egészséges és biztonságos környezetet nyújtson a gyermekek neveléséhez, hozzáférést biztosítson az egészségügyi és oktatási rendszerhez, valamint az egészséges táplálkozáshoz” – részletezte Ione Belarra.

A miniszter kitért arra, hogy a spanyol kormány tervei közt szerepel egy úgynevezett

nevelési járadék bevezetése, amellyel gyerekenként havi 100 eurót (36 ezer forint) juttatnának a családoknak a gyerek három éves koráig.
Spanyolország a gyermekszegénység tekintetében kifejezetten rosszul áll: az uniós statisztikai hivatal szerint 2019-ben több mint 30 százalék volt azon kiskorúak aránya, akik a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek voltak. Hazánkban ez az érték viszont az uniós átlag alatt, 22,5 százalékon állt.

(MTI, Makronóm, MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meglepően sok a nyeu- ország az uniós átlag felett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés