Kifakadtak a brit fiatalok: „Még egy kutyát sem engedhetek meg magamnak, hogy lehetne így gyerekem?"

2021. október 20. 15:20
Írta: Fekete Kíra
Hiába szeretnének gyereket vállalni, nincs rá pénzük a brit ezredfordulósoknak, a helyzetet pedig reménytelennek látják.

Családot alapítanának a brit ezredfordulósok, de nincs rá keret

Hiába szeretnének családot alapítani a brit ezredfordulósok (1981 és 1996 között születettek), egyszerűen nem engedhetik meg maguknak – mutat rá a Guardian brit lap.

„Három munkahelyen dolgoznak, karriert váltanak, megfizethetőbb környékre költöznek, hogy elég pénzt gyűjtsenek össze a családalapításhoz, de sajnos így sem jön ki a matek”

– mutatja be a gyerekvállalás korú britek helyzetét a lap.

Egy családalapításra vágyó 35 éves volt tanárnőt is megkérdezett a lap, aki elkeseredetten mesélte, hogy már elege van abból, amikor mások azt vágják a fejéhez, hogy egyszerűen csak vágjon bele, ha gyereket akar. „Az én generációm nagy része egyszerűen nem engedheti meg magának.

A gyermektelenség nem rajtam múlik, és ez a lesújtó és frusztráló valóság”

– fakadt ki az expedagógus. Az extanárnő végül otthagyta az állását és jelenleg egy jobban fizető vállalati munkakört tölt be. A lapnak be is vallotta, hogy egy része azt kívánja, hogy bárcsak sose választotta volna a tanári pályát. A családalapítással kapcsolatos álma talán soha nem válik valóra, legalábbis ami a biológiai opciókat illeti. Ezzel a problémával a lap szerint sok ezredfordulós szembesül.

Az Egyesült Királyságban rekordalacsony szintre csökkent a születési ráta, a 30 év alatti nők termékenységi rátája pedig a legalacsonyabb szinten van a születési adatok feljegyzése (1938) óta, mutatja a lenti ábra.

Rekordalacsony a brit termékenységi ráta, ráadásul a hetedik éve zsinórban csökken. Forrás: ons.gov.uk

A pénzügyek és a megélhetés növekvő költségei tartós és egyre nagyobb problémát jelentenek. A múlt hónapban a Munkáspárt elnöke, Anneliese Dodds rámutatott, hogy a jelenlegi tory kormány által levezényelt „költségnyomás” politikája miatt sokan kénytelenek elhalasztani a letelepedést és a családalapítást.

Minden ötödik nő gyermektelen a középkorúak körében [beleértve az akaratlanul és a saját elhatározásból gyermekteleneket is], és ezeknek 80 százaléka a körülmények, nem pedig a meddőség miatt van így”

– mondja Jody Day, a Gateway Women, az akaratlanul gyermektelen nőket támogató hálózat alapítója. „Ennek a 80 százaléknak a nagy része a rendszerszintű problémák szövődményeinek köszönhető, mint például a diákhitel és a karrierre való összpontosítás, ami azt jelenti, hogy a családtervezés túl későn történik” – teszi hozzá, miközben az emelkedő ingatlanárak és a megfizethető gyermekgondozás hiánya miatt egyre nehezebbnek tűnik előteremteni a pénzt a családalapításhoz.

Beérett a magyar kormány családpolitikája: nőtt a gyermekvállalási kedv

A magyar termékenységi ráta több évtizede tartó csökkenő trendje a 2010-es években megállt, és emelkedett a gyermekvállalási korban lévő nők termékenysége, mutatja a lenti ábra. „2020-ban a termékenységi ráta mellett a születésszám is jelentősen emelkedett. 2020 során 92.233 gyermek született hazánkban, ami 3040 gyermekkel, azaz 3,4 százalékkal több a 2019. évi értéknél. A termékenységi ráta 2020-ra becsült értéke 1,55, ami 1995 óta a legmagasabb érték. A születési statisztikák emelkedését támogathatták a 2019 februárjában bejelentett Családvédelmi Akcióterv intézkedései is”elemzi a KSH demográfiai adatait a Pénzcentrum.

Novák: Az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt a házasságkötések száma

„2020-ban 140 ezer fiatal kötelezte el magát egymás mellett, míg tíz évvel korábban 70 ezren kötöttek házasságot, mondta a családügyi miniszter.

A házasságkötések számának növekedése mellett folyamatosan emelkedik a gyermekvállalási kedv is – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön egy online konferencián. Novák Katalin a házasság hete rendezvénysorozat részeként Család-karrier-egyensúly címmel tartott fórumon kiemelte: az elmúlt tíz év családbarát politikájának már láthatók az eredményei, hiszen negyven éve volt utoljára olyan magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint tavaly; 2020-ban 140 ezer fiatal kötelezte el magát egymás mellett, míg tíz évvel korábban 70 ezren kötöttek házasságot” – szemlézte a családügyi miniszter kijelentéseit a Mandiner. Ábra forrása: Portfolio.hu a KSH adatai alapján.

A boomerek ezt nem érthetik, más időket élnek a brit fiatalok

A Child Poverty Action Group szerint egy gyermek 18 éves koráig történő felnevelése 2021-ben akár 71 611 fontba (30,4 millió forint) is kerülhet. Joanna Zajac akadémikusnak van egy hároméves lánya, és szeretne még egy gyermeket, de rájött, hogy ez anyagilag nem kivitelezhető, főként a gyermekgondozási költségek miatt. „Lengyel vagyok, a párom pedig olasz, és mindkét országban erősen támogatott a gyermekgondozás, míg az Egyesült Királyság komoly lemaradásban van” – fakadt ki, majd folytatta: „Mindketten dolgozunk, így a meglévő gyermekgondozásért már most is egy másik jelzáloghitelnek megfelelő összeget fizetünk.

Nagy-Britanniát érzem a legrosszabb helynek Európában, legalábbis ami a gyereknevelést illeti.”

Egy nemrégiben készített, több mint 20 000 dolgozó szülő körében végzett felmérésben a válaszadók 97 százaléka mondta, hogy a gyermekgondozás költségei túl drágák Nagy-Britanniában.

Bobby Duffy professzor, a londoni King's College Policy Institute igazgatója szerint az Egyesült Királyságban tapasztalható lakhatási válság különösen az ezredfordulósokat és a fiatalabb generációkat érinti, akik családot szeretnének alapítani. „Hihetetlen változás tapasztalható:

a baby boomer generáció 80 százalékának van saját otthona, míg az ezredfordulósok esetében ez csupán 40 százalék.

Ez az embereket az albérleti piacra kényszeríti, amely szabályozatlan, nagyon drága és bizonytalan” – fedte fel a professzor. „Stabilabbá és megfizethetőbbé kell tennünk ezt a bérleti piacot, mivel ha ehhez hozzáadjuk a magas gyermekgondozási költségeket, a bérstagnálást és a megszorító intézkedéseket, amelyek a támogató szolgáltatások leépítését jelentették, akkor

valósággal összeomlik a hit abban, hogy a fiatalok számára jobb lesz a jövő, mint a szüleik számára volt”

– tette hozzá.

De nem csak a lakhatás okoz bizonytalanságot, a Guardian ezt Fiona, a 29 éves adminisztrációs asszisztens történetével mutatja be. Fiona hét másik lakótársával él egy lakóközösségben. Két részmunkaidős állással egészíti ki 22 000 fontos fizetését, és nem látja az anyagi stabilitáshoz vezető utat, amely lehetővé tenné számára a családalapítást. „Még egy kutyát sem engedhetek meg magamnak, hogy lehetne így gyerekem?” – teszi fel a költői kérdést a csaknem harminc éves nő. „Az Egyesült Királyságban óriási vagyoni különbségek vannak, és ez azt jelenti, hogy elfogy körülötted a levegő, ha a dolgok rosszra fordulnak” – zárta gondolatait a gyermektelen asszisztens.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés