Erste-vezér: Közép-Európa lesz az igazi húzóerő, a Nyugat lemarad a válság után

2021. október 12. 13:02
Közép- és Kelet-Európa gazdaságai lehagyják gazdagabb nyugati társaikat a járvány utáni fellendülésben, árulta el Bernd Spalt, az Erste Group vezérigazgatója a Financial Timesnak. Az osztrák bank vezérigazgatója úgy véli, hogy a régióbéli országok komoly hasznot húztak a válság előtti erős gazdasági alapokból és a jobb kormányzati döntéshozatalból is.

Optimizmusát fejezte ki Bernd Spalt, az Erste Group vezérigazgatója, már ami a közép- és kelet-európai gazdaságok válság utáni fellendülését illeti.

A jogász a Financial Timesnak adott interjújában kiemelte, örömmel látja, hogy szinte visszatért a teljes foglalkoztatottság a régióban, ahogyan a fogyasztás is, miközben hangsúlyozta, hogy a fizetésképtelenség rekord mélyponton van, a hitelkereslet pedig növekszik. Szerinte ezek a tényezők nem figyelhetők meg máshol Európában.

Ráadásul Spalt úgy véli, hogy

Közép- és Kelet-Európa gazdaságai nagy valószínűséggel jobban teljesítenek nyugati vetélytársaiknál,

mivel a válság által komolyan sújtott ágazatokat – mint például a turizmust – a kormányok nagyon komolyan megtámogatták.

Makronóm vélemény

Ebben a tekintetben érdemes hozzátenni, hogy a magyarországi „neves” (azaz liberális) közgazdászok rendszeresen amellett érveltek, hogy a gazdaság nem kap elegendő támogatást a kormányzattól, amiről még általánosságoktól hemzsegő önlistázó kiáltványt is megfogalmaztak.

Az Erste-vezér szerint ezen kívül a régió gazdasági fókusza a feldolgozóipar és a gyártás felé tolódott el, ami nagyon kedvező, ráadásul épp az ipar volt az, ami többnyire nem állt le, hanem a válság idején is tovább működött. Szemben a nyugati gazdaságokkal, amelyek mára többnyire a szolgáltatószektortól függenek, ahol viszont nagy lezárásokra volt szükség. Mindez szintén előnyhöz juttatja térségünket a fejlettebb nyugati gazdaságokkal szemben.

Végül Spalt szerint óriási az emberek és a vállalatok vágya arra, hogy visszatérjenek a normalitáshoz. Ebben régiónk többet ad a gazdasági szereplőknek, mert itt kevésbé voltak szigorú lezárások, így a gazdasági életet a válság nem érintette olyan fájdalmasan, mint Nyugaton.

Elmondta azt is, hogy ebben a válságban a 2008-as helyzettel szemben a bankok nem a problémát, hanem a megoldást jelentették.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az infláció, bár sokan korábban átmeneti jelenségnek tartották, akár tartós is lehet, ezért fontos a kamatemelés. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés