Változó migránspolitikák

Börtönt kapott a migránssimogató polgármester a migránsbizniszei miatt

2021. október 12. 12:31
Írta: Fekete Kíra
A nem jogerős ítélet 13 évet és két hónapot szabott ki, ami az ügyész által kért börtönbüntetés majdnem kétszerese.

Szabad bevándorlást hirdetett, ezért a nyugati média hőst avatott belőle

Az olasz állam és az Európai Unió forrásainak törvénytelen felhasználása, csalás, illetve az illegális bevándorlás elősegítése miatt több mint tizenhárom év börtönre ítélték első fokon Mimmo (eredeti nevén Domenico) Lucanót, a dél-olaszországi Riace volt polgármesterét a múlt héten. A település a bevándorlók befogadásának jelképes városaként vált ismertté, ugyanis

Lucano polgármester az 1900 lakosú faluba hivatali ideje alatt 6000 migráns letelepedését biztosította,

akiknek kétes volt a háttere és motivációi. Lucanót nem mindig kezelték bűnözőként, hat évvel ezelőtt, a migrációs válság idején pajzsra emelték és hősként tisztelték, erről árulkodik, hogy 2016-ban felkerült a Fortune magazin 50 legbefolyásosabb embereinek listájára, a negyvenedik helyet foglalta el:

„A kivándorlás évtizedeken át szívta ki az életet a calabriai tengerparton fekvő 2000 fős Riace faluból. Amikor 1998-ban egy hajónyi kurd menekült elérte a partokat, Lucano, aki akkoriban tanár volt, meglátta a lehetőséget. Felajánlotta nekik Riace elhagyott lakásait, valamint munkaügyi képzésben részesítette őket. Tizennyolc évvel később Lucano polgármestert a város megmentőjeként üdvözlik, amelynek lakossága ma már több mint 20 nemzetből származó bevándorlókból áll, és a gazdaság megfiatalodott. (Riace összesen több mint 6000 menedékkérőt fogadott be.) Bár menekültbarát álláspontja miatt a maffiával és az állammal is szembe került, Lucano modelljét tanulmányozzák és átveszik, miközben Európa menekültválsága tetőzik” – írt elismerően Lucanoról a Fortune magazin 2016-ban.

Lucano és az általa befogadott migránsok egy csoportja. Fotó: lacnews24

Korai volt hőst avatni a polgármesterből: hosszú a bűnlajstrom

Úgy tűnik korai volt hőst avatni a migránspárti polgármesterből, az önzetlen befogadás álcája mögött hideg és számító érdek húzódott meg:  a menedékkérők ellátására fordítandó állami és európai forrásokkal visszaélt a polgármester, valamint sikkasztással, csalással, és az illegális bevándorlás elősegítésével is vádolják.

„Az ítélet megerősítette a korábbi ügyészi vizsgálatot, miszerint a polgármester

az arra nem jogosult illegális bevándorlókat is letelepedéshez juttatta, csak azért, hogy a bevándorlók segítésére szánt források felett rendelkezhessen több százezer euró értékben.

A nyomozás szerint Mimmo Lucano szabálytalanul használta fel a hulladékfeldolgozásra fordított állami és európai forrásokat is” – mutat rá cikkében a Demokrata.

Hatalmas pénz van a migránsokban

The Guardian nevű angol lap hosszas cikkben számolt be arról, hogy

a szicíliai maffia beszállt és virágzó prostitúciós üzletággá változtatta a bevándorlást, miközben a táborból „kilopott” személyek után járó támogatást még hónapokon keresztül igénybe vették a táborvezetők, akik vélhetően a pénz egy részét továbbadták a maffiózóknak 

– dolgozza fel az Origo a The Guardian nevű angol lap részletes cikkét a témában. A Guardian szerzője egy nigériai lány esetén keresztül mutatja be, hogyan csalnak tőrbe nigériai lányokat és kényszerítenek prostitúcióra, ami már egyébként több bírósági eljárással is végződött Olaszországban.

„A cikk szerzője elmondja, hogy a probléma az, hogy mikor bejelentkezik valaki a menekültügyi eljárásra, lehet, hogy hónapok múlva kerül sorra, addig pedig simán eltűnhetnek és valaki mást hozhatnak a nevükben a helyükre Nigériából, míg az eredeti személyt prostitúcióra kényszerítik” – idézi az Origo a brit lapot.

A vírusválság igazi gazdasági nyertese: a maffia

Ha egyszer megerősödik a maffia, akkor nehéz visszaszorítani, és a válságokon általában nyerni tud. 

Az új koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével – derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) szerdán közölt jelentéséből.

A maffiaellenes hatóságnak a parlament számára készített jelentése szerint egyedül a bűnszervezetek munkája nem torpant meg a betegség miatt lezárt országban.    

„A nápolyi camorra, a calabriai 'ndrangheta és a szicíliai Cosa Nostra a koronavírus-járvány teremtette veszélyben gyorsan átszervezte tevékenységét, és a helyzetet saját előnyére használta fel” – olvasható a Dia értékelésében.

Németország alvilágát már az arab bevándorlók uralják

„Arabok és törökök uralta klánok veszik át a németországi alvilág fölötti irányítást. Párhuzamos társadalmat alakítanak ki, lopásra, rablásra, drogkereskedelemre, prostitúcióra és védelmi pénzek beszedésére építik birodalmukat. A német hatóságok folyamatosan küzdenek ellenük, de a migrációs hullám csak újabb utánpótlástömeget jelent számukra” – írja szerzőnk.
A kép a Németországban élő arab terroristák életvitelét bemutató 4 Blocks sorozatból van. Forrás: Wiedemann & Berg Television
Miközben az olasz maffiával szemben egyre sikeresebben lép fel a német rendőrség, új kihívásokkal kell szembenézniük a hatóságoknak a terjeszkedőben lévő arab klánok miatt.

Az olaszokhoz hasonlóan az arabok is meglátták az üzletet a német nagyvárosokban, központjuk Berlin, de Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is megvetették már a lábukat. Módszereik sokban hasonlítanak a maffiamódszerekhez: jellemzően pénzmosásban, adócsalásban, illegális szerencsejátékban, drogkereskedelemben, prostitúcióban, ingatlanbizniszben utaznak, de gyakran szednek védelmi pénzt is. Egy jelentős különbség azonban akad az olasz és az arab szervezett bűnözés között. Petra Reski szakértő szerint míg az olaszok dörzsöltek, tapasztaltak, ritkán követnek el erőszakos bűncselekményeket, addig

az arab klánokra jellemző a fizikai erőszak alkalmazása is. 

Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség januári akciója is jelzi, komoly, kiterjedt problémát jelent az arab klánokhoz kapcsolódó szervezett bűnözés a tartományban. Bochum, Dortmund, Essen, Duisburg, Recklinghausen és Gelsenkirchen városában mintegy 1300 rendőr vett részt az akciókban – közölte a düsseldorfi belügyminisztérium. Az egyenruhások arab kávézókat, teázókat, bárokat, szórakozóhelyeket, fogadóirodákat ellenőriztek.

Összegzésként kijelenthetjük, hogy a tömeges migráció segítői és a bevándorlók közül is sokan alvilági ügyekbe keverednek. Nem véletlen, hogy az új afgán hullámra már minden ország kerítésekkel készül, mutattunk rá egy korábbi cikkünkben.

Borítókép: Lacnews24, Wikimedia Commons, LiveScicilia (szerk.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés