Már az uniós biztos is tart az afgán migránsoktól

2021. október 11. 11:01
Európának nagyon komolyan kell vennie azokat a biztonsági fenyegetéseket, amelyeket az Afganisztánból menekülők okozhatnak, figyelmeztetett Ylva Johansson belügyi biztos Luxembourgban pénteken.

Az Afganisztánból eredő terrorfenyegetettséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a riasztási szint nem elég magas. „Többet kell tennünk” – tette hozzá Johansson az uniós tagországok belügyminisztereinek luxembourgi tanácskozását követően.

A belügyi biztos megjegyezte: egyelőre nem tapasztalható jelentős migráció Afganisztán felől Európai irányába, ugyanakkor arra figyelmeztette a tagállamokat, hogy szigorúan ellenőrizzék és regisztrálják az érkezőket.

„Az Afganisztánból érkezők ellenőrzése valóban fontos az európai biztonság szempontjából. Nagyon aggódom annak kockázata miatt, hogy az al-Kaida ismét talpra áll Afganisztánban” – figyelmeztetett.

Johansson kijelentette: Afganisztánban a helyzet rosszabbodott, gazdasági összeomlás, éhínség és humanitárius katasztrófa veszélye fenyeget. Már a tálibok hatalomátvétele előtt is több millió afgán menekült élt a szomszédos Pakisztánban, Iránban, valamint Törökországban és legkevesebb fél millió belső migráns volt az országban. Számuk növekedni fog, ha az egészségügyi szolgáltatások, az oktatás és a gazdaság összeomlik. A világnak erkölcsi felelőssége a veszélyeztetett afgánok védelme – tette hozzá az uniós biztos.

(MTI, címlap: MTI/EPA/AFP pool/Frederick Florin)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés