A magyar gyerekeknek nem kell rettegniük a klímaváltozástól – előkelő helyen állunk az UNICEF klímarangsorában

2021. október 12. 12:52
Magyarország 163 ország közül a 130. helyen végzett abban a tekintetben, hogy mennyire nyomja rá bélyegét a gyerekek jövőjére a klímaváltozás. Ezzel a világ azon 33 legjobb országa közé kerültünk, ahol szakértők szerint a gyerekek jövője biztonságban van egy esetleges klímaválság korában. Magyarország előzi Kanadát, Ausztráliát, Izraelt, Spanyolországot, az Egyesült Királyságot, Szerbiát, Romániát, Franciaországot vagy épp az Egyesült Államokat is.

Az ENSZ Brundtland-jelentése szerint „a fenntartható fejlődés egy olyan folyamat, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. Egyértelmű tehát, hogy a klíma vészhelyzet leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportja a gyermekek. Ezért is készítette el az UNICEF legújabb jelentését, melyben 163 országot rangsoroltak aszerint, hogy az adott országban élő gyermekeket mennyire fenyegeti a klímaváltozás veszélye. A legjobb helyzetben az Új-Zélandon, Luxemburgban vagy Izlandon élő fiatalok vannak, hiszen ezeken a helyeken biztonságban tudhatják magukat, míg a legnagyobb kockázattal bíró tíz ország mindegyike afrikai állam. Így a lista legelején található a Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Nigéria és Guinea. Magyarország az előkelő 134. helyre került, a listán Horvátország és Bahrein között található. 

Komoly kihívás elé állítja az országok egy részét az éghajlatváltozás

A klímaválság gyermekjogi válság: a világ gyermekeinek klímakockázati rangsora” című jelentés az első összetett, gyermekekre fókuszáló kockázatelemzés, amit ebben a témában készítettek, és amelyben a gyermekek szemszögéből vizsgálták meg a veszélyeket. Olyan tényezőket elemeztek a jelentés készítői, mint hogy mennyire fenyegetnek egyes országokat a hőhullámok, a ciklonok, illetve egyéb veszélyes időjárási és éghajlati tényezők, valamint hogy mennyire védtelenek ezekkel a hatásokkal szemben az országban élő gyermekek. Tehát mennyire férnek hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz, mint például az oktatás, vagy a tiszta víz, a levegő és a megfelelő élelmiszer. 

A világon szinte minden gyereket érint valamilyen éghajlati veszély

A jelentés szerint

nagyjából egy milliárd gyermek, tehát a világon élő 2,2 milliárd közel fele, él abban a 33 országban, amelyeket a dokumentum a „rendkívül magas kockázatú” országok közé sorolt.

Ezeken a területeken komoly veszélyeknek vannak kitéve a gyerekek már most is, mivel halálos betegségeken kívül, többek között ki vannak téve a csatornázás, az egészsésügyi ellátás, valamint az elegendő és megfelelő élelmiszer hiányának. Ez a helyzet pedig az éghajlati veszélyek terjedésével biztosan fokozódni fog. 

Az UNICEF klímakockázati jelentése megállapította:

●    240 millió gyereket fenyegetnek a partmenti áradások
●    330 millió gyereket fenyeget a folyók áradása
●    440 millió gyermeket fenyegetnek a ciklonok
●    600 millió gyerek extrém mértékben kitett a fertőző betegségeknek
●    815 millió gyereket közvetlenül fenyeget az ólommérgezés veszélye
●    820 millió gyermeket fenyegetnek a hőhullámok
●    920 millió gyereket fenyeget a vízhiány
●    1 milliárd embert fenyeget az egyre erősödő légszennyezés veszélye

Csak a globális és jelentős változás hozhat eredményt

Ezek közül a kockázatok közül mintegy 850 millió gyermeket, azaz minden harmadikat a bolygón, legalább négy közvetlenül fenyegeti már most is. Eközben a jelentés arra is rávilágít, hogy a 33 legnagyobb kockázattal rendelkező ország mindössze a világ szén-dioxid kibocsátásának a 9 százalékáért felelős. Tehát olyan hatások miatt szenvednek a gyerekek ezeken a területeken, melyeket a világ más országai okoznak. Ezért jelentésében az UNICEF felhívja a kormányok és a gazdasági élet szereplőinek figyelmét, hogy segítsenek megvédeni a gyerekeket ezektől a veszélyektől, valamint ennek érdekében folyamatosan dolgozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentéséért. 

A jelentéssel kapcsolatban Henriette Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

most először kaptunk teljes képet arról, hogy a gyermekek mely területeken és milyen módon vannak kitéve az éghajlatváltozás veszélyeinek, és szerinte a kép rendkívül szörnyű és kétségbeejtő.

Fore úgy véli, hogy az éghajlati és környezeti veszélyek aláássák a gyermekek jogainak nagy részét. Így tulajdonképpen egyetlen gyermek élete sem marad érintetlen a klímaválság miatt. 

(Borítókép: MTI/Biró István)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés