Befuccsolt a liberalizált szlovák energiaszolgáltatás: cégeket végez ki a magas energiaár

2021. október 8. 11:23
Írta: Matus Tibor
2008 óta a szlovák áram- és gázszolgáltatásban a nagyok mellett megjelenhettek a kisebb szolgáltatók, és megküzdhettek a fogyasztók kegyeiért. A múlt héten kérvényezte az egyik legnagyobb alternatív energiaszolgáltató vállalat, a Slovak Energy a Szlovák Árszabályozási Hivatalnak az áram és földgáz szolgáltatói licencének bevonását, és bejelentette, hogy befejezné a tevékenységét a szlovák energetikai piacon. A bejelentés szerint a döntésük oka a magas energiaár.
Matus Tibor írása a Makronómon.

A vállalat vezetői az okok között említették azt is, hogy bár 2008 óta vannak jelen a szlovákiai piacon, de azt várták, hogy az árszabályozást megszünteti az állam. Mivel az állami hivatal a mai napig beleszól az árképzésbe, ezért nem látják értelmét, hogy további forrásokat ruházzanak be a vállalatuk fejlesztésére. Úgy látják, hogy a jelenlegi leszabályozott árak nem fedik a költségeket, és nem is számítanak arra, hogy a helyzet a közeljövőben javulni fog.

Szlovákiában a kisvállalatoknál, illetve a háztartásoknál az energiaárak szabályozva vannak. Csak az évente 30 megawattóránál nagyobb energiafogyasztással rendelkező vállalatok juthatnak hozzá az áram- és gázszolgáltatáshoz az aktuális piaci árakon.

A Slovakia Energy a legnagyobb alternatív szolgáltató fokozatosan tudta emelni az ügyfeleinek a számát, és 3,8 százalékos piaci részesedést szerzett Szlovákiában, ami 308 ezer megszerzett ügyfélt jelent.

Jelen pillanatban október végéig vállalták az energiaszolgáltatás biztosítását, az ügyfeleknek addig kellene új szolgáltatóval szerződést kötniük, így a héten már sorok alakultak ki a nagy szolgáltatók ügyfélfogadó helységei előtt.

Elvileg a Árszabályozó Hivatalnak október utánra is ki kell neveznie egy szolgáltatót, amely a hoppon maradt ügyfeleknek még három hónapig biztosítja az áram- és gázellátást.

Hasonlóan Csehországban is beadta a derekát egy kisebb szolgáltató még szeptemberben. Viszont

a cseheket most az háborítja fel, hogy több alternatív szolgáltató is próbálja egyoldalúan módosítani azokat a szerződéseket, amelyeknél előre lekötött energiaárak vannak.

Kétség kívül az alternatív szolgáltatók tudtak olcsóbb energiaárakat kínálni, máskülönben nem szerezhettek volna ügyfeleket. A stratégiájuk annyiban tért el a nagyokétól, hogy míg a nagyok az energia nagy részét hosszú távon bebiztosították, addig a kicsik az utolsó pillanatokban igyekeztek hozzájutni a piacokon az olcsóbb energiához. Ez a stratégia, mikor normális szinten van a kínálat, esetleg túlkínálat van, kitűnően működhet, viszont a jelenlegi energiakrízisnél láthatóan befuccsolt.

A legkellemetlenebb helyzetben az a több százezer ügyfél van, kiknek pár héten belül új szolgáltatót kell találniuk, kisorakozni a több órás sorokat, hogy új szerződést köthessenek.

Igyekezniük kell, mert nem igazán tették közzé a megbízott szolgáltatók feltételeit. Márpedig a keserű tapasztalatból kiindulva, pár centnyivel jobb árért nem fogják a kis alternatív szolgáltatókat választani, hanem azt, amely a régiójukban piacvezetőnek számít.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés