A dánok szerint Magyarországnak volt igaza: szögesdrótot küldenek a migránsok ellen

2021. október 9. 9:20
Írta: Fekete Kíra
A migrációellenes dán szociáldemokrata kormány borotvaéles pengékkel megerősített szögesdrótot ajánlott Litvániának azért, hogy megerősítsék a fehéroroszországi határt. 

Litvánia már hónapokkal ezelőtt megkezdte az ötszázötven kilométer hosszú határvédő kerítés építését, mivel rohamosan megnőtt a Fehéroroszországban élő migránsok illegális bevándorlása Litvániába. A litvánok szerint nem véletlen, hogy a tavalyi 74 bevándorlóhoz képest idén 4100 migráns próbálta meg illegálisan átlépni az országhatárt – írja az Euronews. 

A dán kormány nemrégiben tizenöt kilométer hosszú, pengékkel borított kerítést adományozott Litvániának a fehéroroszországi határvédelem megerősítéséhez, ezzel is támogatva az illegális migráció elfojtását.

Hat évvel ezelőtt az EU tagállamai el sem tudták volna képzelni, hogy falakat húzzanak fel az illegális bevándorlók ellen és vádlóan néztek Magyarországra, amikor megépült a migránsokat visszatartó kerítés. Ezzel szemben ma az európai tisztviselők euró milliárdokat költenek a határvédelem megerősítésére, rosszalló megjegyzések nélkül emelkednek a határfalak, amit hat évvel ezelőtt – amikor Magyarország egyedüliként a térségben felhúzta a határzárat – még vasfüggöny, gyűlöletfal, és egyéb megjegyzésekkel illették – olvasható a Makronóm egy korábbi cikkében.
 
Nem csak az ötlet hasonló, a megvalósítás is közel azonos. A Newsline szerint a dánok 15 kilométeres, pengeéles ajándéka pontosan megegyezik a – sokak által kritizált – szerb határon tornyosuló magyar drótkerítéssel. Mattias Tesfaye dán politikus beismerte, hogy 2015-ben – a magyarországi kerítés megépülésekor – „helytelenül” kritizálták Magyarországot és valóban megoldást jelenthet a kerítés az ellenőrizetlen bevándorlással szemben.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

„Tizenöt kilométer hosszú szögesdrótot küldünk, miközben a csapdába esett bevándorlók az erdőben halnak meg" – fogalmazta meg kritikáját a kerítéssel kapcsolatban egy baloldali dán napilap, a Politiken. Több civil szervezet is nemtetszését fejezte ki az ajándékkal kapcsolatban. A dán Szociálliberális Párt egyik vezetője, Andreas Steenberg máshogy vélekedik erről:

„Nem fogadhatunk be minden idetévedő közel-keleti és afrikai embert”

idézi a dán pártvezetőt a Goodwordnews.

Mette Frederiksen dán szociáldemokrata miniszterelnök már év elején célul tűzte ki, hogy gátat szab a Dániába történő illegális bevándorlásnak – nagyon kevesen, összesen 851-en jutottak át a szigorúan korlátozott országhatáron.

„A társadalmi összetartás meggyengülhet, ha túl sok bevándorlót engedünk az országunkba”

– jelentette ki a miniszterelnök. 

Július 3-án Dánia már megtette az első lépéseket a migráció megakadályozásának érdekében. Egy elfogadott törvényjavaslat szerint minden menedékkérőt egy – Európai Unión kívüli – befogadóközpontba küldenek, ez alól csak a súlyos betegek és néhány ritka eset jelenthet kivételt.

Borítókép: MTI/EPA/Nake Batev


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy te milyen hülye vagy! És ezért még fizetnek is? Az ellenzék milyen alapon dönthetett volna bárki beengedéséről? De ti most azon dolgoztok, hogy ezt a lehetőséget megkapják.

"a csapdába esett bevándorlók az erdőben halnak meg" " - ez mendemonda lehet, mivel ilyen eset még nem történt, más szóval:
komcsi-libsi-globsi USZÍTÁS, ahogyan náluk a jó erkölcsöt képzelik.
De: emellett a nemi életük is csorbát szenved a migránsoknak, mert az erdő fáin kevés a harkályfészek és rasszista módon,
TÚLSÁGOSAN MAGASRA VÁJJA. A HARKÁLY. A FÁN. A LYUKAT.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés