Biden is megpróbálta a családtámogatást: bőven van hova fejlődni

2021. október 12. 8:13

Írta: Takács Zsolt
Joe Biden elvileg sosem látott mértékű adókedvezményekkel támogatja a családokat: a friss adatok szerint ahogy elvárható, a pénzosztásnak köszönhetően a szegénységi ráta drasztikusan csökkent a gyermekek és a kisebbségek körében. Egyes kritikusok szerint azonban káros, hogy 2021-ben minden gyermekes – akár munkanélküli – család hozzáférhet a kedvezményekhez. A szegénységben bekövetkezett csökkenés valójában pedig csak egy játék a számokkal, amihez nagy mértékben hozzájárult a hosszan elnyújtott, óriási munkanélküli segély, azaz ingyenpénz is. A Heritage Foundation kutatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az esztelen pénzosztás helyett ideje lenne a munkát és a házasságot támogatni Amerikában.

Az Egyesült Államok adórendszere jelentősen eltér a magyar rendszertől, viszont a Biden-adminisztráció a gyermeket nevelő családok támogatásának bevezetésével közelebb került a magyar adópolitika irányaihoz. A 2021-es American Rescue Plan közel

105 milliárd dollárral támogatja a családokat,

aminek része, hogy a gyermekek után járó adókedvezményeket 2021 nyarán soha nem látott szintre emelték. Július 15-től nagyjából 35 millió család jutott hozzá automatikusan a gyermekenként járó havi 250-300 dolláros adókedvezményhez. Az új törvény kétezer dollárról 3600 dollárra emeli a hat évnél fiatalabb, egy eltartott után kapható éves támogatást, de a hatévesnél idősebbek esetében is háromezerre nőtt az igényelhető támogatás. Ezenfelül a Biden-adminisztráció 16 évről 17 évre emelte a jogosultak korhatárát.

A Fehér Ház tájékoztatójában az áll, hogy azok a családok érhetik el a kedvezmény teljes összegét, ahol a két szülőnek az éves jövedelme eléri a 150 ezer dollárt (nagyjából 46 millió forint) vagy az egyszülős családok esetében az éves 112500 dollárt ( nagyjából 35 millió forint).

Trump korábbi családi adókedvezményeit a kritikusok azért bírálták, mert szerintük nem a szegényebbeket és a középosztályt célozták meg. A Biden által életre hívott mentőcsomag ezen csak 2021-re változtat, mivel a csomag értelmében

minden jogosult meg fogja kapni a teljes kedvezményt jövedelemtől függetlenül,

de a csomag lejárta után visszatérnek a korábbi, jövedelmi szinthez kötött adókedvezményi rendszerhez.

Ekkor a kritikusok szerint ugyanabba a hibába esik Biden rendszere, mint Trumpé, akinek a vezetése alatt csak azok a családok tudták teljes mértékben felhasználni a kedvezmény adta lehetőségeket, ahol évi 100-200 ezer dollárt kerestek a szülők.

Az Egyesült Államokban alapesetben a tárgyévet követő bevallásban lehet visszaigényelni a különböző kedvezményeket, de a családok támogatására a Biden-adminisztráció automatikusan kiutalja az összeget azoknak, akik 2019-ben és 2020-ban éltek az adóvisszatérítéssel vagy regisztráltak valamilyen támogatásra az adóhatóságnál. Minden 6 és 17 éves között gyermek után havi 250 dollárt, míg minden hatéves gyermek után havi 300 dollárt kapnak a kedvezményre jogosult családok.

A jelenlegi adókedvezmények csak 2021-ben érvényesek, de a Biden-adminisztráció állandósítani akarja a magasabb összegű családi adókedvezményeket – ígérte az Egyesült Államok elnöke az amerikai családoknak szóló cselekvési terv bemutatásakor, ami már nem tartalmazna munkavégzés nélkül kapható támogatásokat. A magyar rendszerben a három gyereket nevelők esetében még magasabb az adóalapcsökkentés, de a négygyermekes anyáknak 2020 óta már egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Politikai haszonszerzés

Az adatok azt mutatják, hogy az új családi adókedvezményekkel aránytalanul jobban jártak a családok azokban az államokban, ahol a választópolgárok nagy része Donald Trumpra szavazott 2020-ban. A Reuters és az Ipsos kutatása szerint az amerikai felnőtt lakosság 59 százaléka támogatja az új adókedvezményeket érintő szabályokat. A támogatók 41 százaléka republikánus szavazónak titulálta magát az online felmérésen. Ez Bidennek azért fontos, hogy a félidős választásokon a demokraták megszerezzék a kongresszusi többséget

Játék a számokkal

Jason DeParle, a New York Times szerzője szerint a családi adókedvezmény meghosszabbítása jó hatással lehet a gyermekszegénység hosszú távú csökkentésére:

az előre utalt adókedvezmények már júliusban 3,3 millió gyermeket emeltek ki a szegénységből.

A családi adókedvezményhez hasonló támogatások nagymértékben növelik a fogyasztók költéseit és támogatják a gazdasági fellendülést. Az Urban Institute friss kutatása szerint az American Rescue Plan következtében az amerikai szegények száma 2021-ben 45 százalékkal csökkenhet a 2018-as évhez képest.

A kutatóintézet előrejelzése szerint 2021-ben a szegénységi ráta 7,7 százalékra csökkenhet a 2018-as 13,9 százalékos szintről. A sosem látott zuhanás természetesen óriási költségvetési kiadásokkal is járt:

2021-ben a kormányzati költés elérte az egybillió dolláros szintet.

A szegénység csökkenéséhez leginkább az egyszeri támogatások, és a közelmúltban véget ért – sokak által károsnak tartott – kiegészítő munkanélküli segélyek járultak hozzá, azaz lényegében ingyenpénzt osztottak, hogy csökkenjen a szegénység.

Az ingyenpénz osztásának gyakorlatát még baloldali közgazdászok is ellenezték, arra utalva, hogy csak átmenetileg, fenntarthatatlan módon csökkentik a szegénységet. William Lazonick szerint a hatékony, produktív munkavégzés kritikus lehet egy válság idején, mivel egy vállalat sem szeretne a semmiért fizetni a munkavállalóknak. A közgazdász szerint az alapjövedelem segíthet az embereken egy-két hónapig, de a hatékony munkavégzéssel a hosszabb távú gazdasági jólétet teremtjük meg – írtuk korábban a Makronómon.

Magyarországon a szegénységi ráta 2010-ben még 23,7 százalékon állt, de 2019-re már 9,5 százalékra csökkent a 17 évnél fiatalabb korcsoportban, ami elsősorban a magyar kormány családtámogatási rendszerének köszönhető. Ezt jól mutatja, hogy a KSH adatai szerint 2010 és 2019 között 8,7 százalékponttal egészen 12,2 százalékra csökkent a szegénységi ráta. A háromgyerekes családoknál ez az arány még látványosabb, mivel 2010-ben a relatív jövedelmi szegénységi arány ebben a csoportban kiemelkedően magas, 35,4 százalékos volt, de ez 2019-ben 11,5 százalékra csökkent.

Az Egyesült Államokban a 18 évnél fiatalabb korosztályban mért szegénységi ráta 2010-ben 22 százalékon állt, viszont 2019-re is csak 17 százalékra csökkent. A teljes amerikai lakosságban mért szegénységi ráta 2010-ben 15,1 százalékon állt, de 2019-ben már 10,5 százalékra esett.

Az Urban Institute által végzett kutatás szerint a szegénység leginkább a gyermekek körében csökkent, de a visszaesés jelentős volt a kisebbségeknél is.

Laura Wheaton, a kutatóintézet munkatársa szerint ez a legnagyobb rövid távú visszaesés, amit valaha tapasztaltak a szegénység tekintetében. 

„Vitathatatlan, hogy a szegényeknek adott dollárbilliókkal csökkenteni lehet a szegénységet” – nyilatkozta a New York Times-nak Robert Rector, a Heritage Foundation kutatója, aki szerint az esztelen pénzosztás nem hatékony és a szegényeknek is káros lehet, mivel társadalmi marginalizációt eredményez. A szakértő olyan támogatásokat szeretne látni, amelyek a munkát és a házasságot támogatják – olvasható a New York Times hasábjain.

(Borítókép: MTI/EPA/Eugene Garcia)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés