Brüsszeli mentegetőzés: nem az unió a hibás az uniós energiaválságért

2021. október 9. 13:57
Az energiaárak az utóbbi időszakban tapasztalható áremelkedésének nincs köze az Európa Unió klímapolitikájához, jelentette ki Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentnek (EP)  az energiaárak emelkedésére vonatkozó európai megoldásokról szóló szerdai plenáris vitáján.

Így védekezik az energiaválság miatt a biztos

A biztos hangsúlyozta: az uniós zöld megállapodás – a károsgáz-kibocsátás 55 százalékos csökkentése, és a 40 százalékos megújulóenergia-célszám megvalósítása 2030-ig – az egyetlen fenntartható megoldás az energiaválság elkerülésére.

Mint mondta, az uniós tagállamok számára a téli időszakra éppen elegendő földgáz van a tárolókban, de a megnövekedett gázfogyasztás és árak emelkedése azt mutatja, hogy gyorsan át kell állni a megújuló energiaforrásokra, illetve minél előbb véghez kell vinni az EU gázpiaci reformját, amelyre a bizottság ez év végén tesz majd javaslatot.

Simson kijelentette: a gázárak megugrása a legszegényebb rétegeket sújtja, negatív hatással van az üzleti beruházásokra, és a gazdasági fellendülés lassulásával fenyeget.

„Rövid távon azonban, az uniós tagállamok kormányai célzott támogatást nyújthatnának az energiaszegénység által leginkább veszélyeztetetteknek nyújtott közvetlen kifizetésekkel, csökkenthetnék az energiaadókat” – emelte ki.

Hozzátette: a szegényebbek megsegítésére a tagállami kormányok felhasználhatnák a kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében értékesített szén-dioxid-kibocsátási engedélyekből származó pénz egy részét. A versenyhatóságoknak pedig vissza kell szorítaniuk az energiapiaci spekulációt – tette hozzá.

Fokozta az energiaválságot az unió

Tóth Edina, fideszes EP-képviselő  felszólalásában rámutatott, hogy míg az EU csak passzív megfigyelőként követte az energiaárak emelkedését egyes tagállamok a cselekvés útjára léptek. Kiemelte: Magyarországon nincs fogyasztói energiaár-növekedés, a következetes rezsicsökkentési politika továbbra is a legjobb eszköze a fogyasztói árak alacsony szinten tartásának.

A képviselő  szerint az elhibázott uniós politikák miatt kialakult egy szűkös kínálat az energiapiacon: „Mindemellett az Európai Bizottság helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomagja is fokozta a helyzet súlyosságát!" – tette hozzá.

Tóth Edina emlékeztetett: a magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaár pedig a legalacsonyabb Európában.

Magyarország számára az emberek megfizethető és biztonságos energiaellátása az első. Kiállunk az alacsony rezsiárak mellett az elkövetkező időszak élesedő európai politikai vitáiban is – szögezte le a fideszes EP-képviselő.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Julia Stratenschulte)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, ide valahogyan Putyint kell bűnbaknak belegondolni. Meg Trumpot és Orbánt. Ja és a Kínai Kommunista Pártot.
Megnyertem a megafontot?

Még jöhet az is, ha Szarházi Gyurka átszól Ujhelyinek, indítványozza Magyarország megbüntetését, amiért az alacsony energiaáraival kilóg a jogállami fékek és egyensúlyok demokratikus kereteiből, bizony, ez sajnos immár nem abszurd,

Csak ne akarjanak szélerőműveket. A tönkrement lapátokkal nem lehet mit kezdeni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés