Biztonságosabb, mint a nukleáris energia: áttörés a fúziós energia felhasználásában

2021. október 04. 10:26

A mágneses célfúzió (MTF) lehet a szénmentes energia jövője, ami biztonságosabb a hagyományos nukleáris energiatermelésnél. Annak érdekében, hogy kiderüljön a célfúzió leválthatja-e az atomenergiát, Londonban egy demonstrációs üzemet építenek. Az üzem az érdeklődő közönség számára is látogató lesz, hogy a technológiával bárki közelebbről megismerkedhessen.

2021. október 04. 10:26
null

Az AL_A londoni építészeti stúdió a kanadai General Fusion energiaipari vállalat számára építi Fúziós Demonstrációs Üzemét. Ez lesz a világ első ilyen jellegű létesítménye, mely várhatóan 2025-ben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A létesítmény Oxfordshire-ben, az Egyesült Királyság Atomenergia-hatóságának Culham campusának részeként fog működni.

A General Fusion-t Dr. Michel Laberge alapította, hogy gazdaságilag életképes fúziós energiát fejlesszen ki. Arra jött rá, hogy a mágnesezett célfúzió gyakorlati utat kínál a fúziós energiához a modern elektronika, az anyagok és a plazmafizika fejlődésének köszönhetően.

Jelenleg a General Fusion azon dolgozik, hogy az új projekttel, a Fúziós Demonstrációs Programmal (Fusion Demonstration Plant) bemutassa a technológiát.

Az új technológia biztonságosabb a nukleáris atomerőművek működésénél

A mágnesezett célfúzió lehet a vágyott szénmentes energia jövője. A General Fusion által korábban már szabadalmaztatott technológia, a csillagok energiatermelésének módját utánozza. Ahelyett, hogy az atomokat hasítaná szét, a magfúzió egyesíti azokat. Mivel a hagyományos atomerőművek a biztonságos működés szempontjából aggodalomra adhatnak okot, a nála veszélytelenebb MTF, így akár jobb megoldásul szolgálhat. A fúziós folyamat során hulladékként hélium szabadul fel, a folyamat működtetéséhez pedig csak hidrogénre van szükség.   

Az üzem csak 70 százaléka lesz az ipari termeléshez szükséges méretnek, ezért nem termel majd áramot. A létesítmény megalkotásának középpontjában az oktatás, a kutatás és a fejlesztés áll.  Az építési terveken egy, a reaktort körülvevő galéria is helyet kapott több más látogatást ösztönző helyiség mellett.  

Az éghajlatváltozás megállíthatatlan, de törekedni kell azok lépték csökkentésére

Az atomenergia szén-dioxid-kibocsátását tovább csökkentik az olyan innovációk, mint a 3D nyomtatott reaktor és a tengeri erőművek, amelyek szilárd rudak helyett folyékony sókat használnak a lehetséges reaktor katasztrófák kiküszöbölése érdekében.  
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPPC) nemrégiben kiadott jelentése szerint a globális átlaghőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint azt korábban gondolták. Az éghajlatváltozás számos jelenlegi formája (például a tengerszint emelkedése) még abban az esetben is évezredekig folytatódni fog, ha a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésre kerül. 

A tudósok azt mondják, hogy

a globális nettó nulla karbonkibocsátás elérése a CO2 által kiváltott globális felszíni hőmérséklet-emelkedés stabilizálásának feltétele. Mivel számos szükséges technológia még csak a fejlesztések kezdeti szakaszában van, ezért az új innovációra nagyobb szükség van, mint valaha.

(illusztráció: AL_A arhitects)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. február 08. 15:34
Nem lehetetlen az aranycsinálás, csak nem egyszerű... Azt tudjuk, hogy olyan fúziós kemencében, mint a nap, legfeljebb csak a vasig lehet anyagokat előállítani... Nagyobb atomsúlyúakat nem... Az aranyhoz sajnos már szupernóva robbanás méretű energiamennyiség kell.. De amint az látható működött a dolog valamikor valahol és a csillagközi térből a földre is került belőle... :)
csak szólok
2021. december 14. 10:28
Nagy lesz a csalódás, amikor elérik a 0 azaz nulla CO2 kibocsátást és még 100 év múlva sem csökken a földi légkör átlaghőmérséklete. Nincs még kiszámítva, mennyi CO2 mennyi hőmérséklet emelkedést okoz. A zöldek klimaváltozási hisztije csak valláspótlék. Nem a valódi ellenség ellen harcolnak, sőt, azt sem tudjuk ki, vagy mi az ellenség.
bunko_jobbos
2021. december 13. 19:09
Nagyon fasze ez a kis cikk, csak az nem derül ki belőle,hogy mi a tököm az a mágneses célfúzió. Mindegy, midjárt rákeresek. A fúzióról meg olyan dolgokat mond, amit minden óvodás ismer már.
békalepcse
2021. december 13. 19:07
Azért gondolj bele, miért lenne cél egy háztartási méretű berendezés, ami gyakorlatilag ingyé ad energiát a minket rabláncon tartani akaró háttéréktől? Ha nyakunkon akarnak maradni, akkor a központilag ellenőrízhető energiaforrások csak az elfogadható számukra. A nagy méret ebben az esetben azért alkalmatlan, mert a hidrogén fúzió csak háztartási méretű berendezésben kontrollálható, nagy méretben az instabilitása folytán nem igazán. Bárki megcsinálná otthon, még aznap kopogtatnának nála, mert az efféle berendezések háttérsugárzására rá vannak állva a műhó'dok... nem véletlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik