A Hyundai is belép az önvezető autók piacára

2021. október 4. 14:11
Bár a sofőr nélküli, önvezető autókról egyre több autógyártó vállalattól lehet hallani, azért az amerikai utakon még nem gyakori, hogy ilyennel találkozzunk. Ez hamarosan megváltozhat, ugyanis a Hyundai Motor Group és az Aptiv gépjárműalkatrész-beszállító közös vállalata, a Motional bejelentette, hogy a közeljövőben új, Hyundai Ioniq 5 elektromos autók tesztflottáját telepíti Los Angelesbe és környékére.

A Hyundai Motor Group életében mérföldkőnek számító termékük robottaxiként fog funkcionálni. Az Ioniq 5 előreláthatólag mintegy 30 érzékelővel lesz felszerelve, beleértve a radart, a lidar rendszert, az ultrahangot és a kamerákat, mellyel a biztonságos utazást fogja biztosítani.

Sokan úgy gondolják, hogy az önvezető autók sikeressége csak a szoftverek pontosságán múlik, pedig a jármű integrálása a környezetbe is egy rendkívül összetett feladat

– mondta Karl Iagnemma, a Motional vezérigazgatója.

Mi áll a projekt mögött?

A Motional jelentős bővítéseket hajtott végre vállalati szempontból, hogy a projekt minél gyorsabban és sikeresebben tudjon végbemenni. Látványosan kibővítették az irodai és üzemi részeket, valamint számtalan mérnököt vettek fel. A kész prototípust már tesztelik Szingapúrban, Las Vegasban, Pitttsburghben és Bostonban, a piacra pedig várhatóan még idén kikerül. 

A bostoni székhelyű vállalat nem bízza a véletlenre a robottaxik sikerességét, így már szerződést is kötött a Lyft utaztatási társasággal, akik várhatóan 2024-től kezdődően utasokat fognak szolgáltatni az Ioniq 5 autók számára. A turisztikai vállalat egyébként partneri viszonyban áll több autonóm autógyártóval is, melyek komoly versenytársak a Hyundai számára. Ugyan ez nem a legelőnyösebb helyzet a Hyundai számára piaci szempontból, de legalább sikerült piaci részesedést szerezzen a többiek mellett.

Karl Iagnemma szerint a belvárosi torlódások kihívások elé állíthatják majd az önvezető autókat, de jelenlétük mindenképpen színesíteni fogja a város képét. 

A cikk szerzője Blősz Dalma

(fotó: www.autoevolution.com)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ha majd lesz egy emberöltő múlva, mi lesz majd a sokmillió sofőrrel, mit fognak csinálni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés