Hivatalos a német klímakudarc: nagyot zuhant a megújulók aránya

2021. szeptember 28. 14:27

A szélerőművek alacsonyabb termelése miatt csökkent a megújuló forrásokból származó elektromos áram részaránya a felhasználásban az idei első három negyedévben Németországban.

2021. szeptember 28. 14:27
null

A BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) és a ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung) szakmai képviseleti szervezetek kedden publikált jelentése alapján

az idei első három negyedévben 43 százalékra csökkent a megújuló energiaforrásokból származó elektromos energia részaránya a tavaly január-szeptemberi 48 százalékról.

A tanulmány a részarány csökkenését részben bázishatásra vezeti vissza. A tavalyi első negyedév ugyanis kivételesen szeles volt, a szélerőművek az átlagon felül adtak áramot, a fogyasztás viszont a járványvédelmi korlátozások miatt már csökkent.

A német áramfogyasztás viszont 4 százalékkal emelkedett, 416 milliárd kilowattórára (kwh) az év első három negyedévében. Ez is részben az alacsony bázisnak, részben pedig a válságot követő termelésnövekedésnek tudható be.

A németországi belföldi áramtermelés 3,8 százalékkal nőtt a január-szeptemberi időszakban 426,3 milliárd kilowattórára. A megújítható források együtt, azaz a szél, nap, víz, biomassza, hulladék és geotermikus források 177,7 milliárd kilowattórával járultak hozzá a teljes áramtermeléshez, 7,1 százalékkal kisebb tételben az előző évinél.

A legnagyobb mértékben a szárazföldi szélenergia termelés csökkent, 16,7 százalékkal 63,2 milliárd kilowattórára, a tengeri szélerőművek termelése pedig 15,4 százalékkal mérséklődött, 16,0 milliárd kilowattórára. A fotovoltaikus áramtermelés 2,3 százalékkal emelkedett 45,9 milliárd kilowattórára. Biomasszából 32,5 milliárd kilowattóra áramot állítottak elő, 0,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A hagyományos elektromos energiatermelés, az atom, szén és gázerőművek termelése 13,2 százalékkal 248,6 milliárd kilowattórára emelkedett.

(MTI) 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. november 16. 23:00
Nálad csak most pottyant le a tantusz? Németország már 2 háborut vesztett el az energia miatt, és azota is képtelen önellátivá válni. Manapság az elektromos energiaigénye kb 25%-t külföldön szerzi be, és nyilván a beszállitok nem hülyék, hogy milyen feltételek mellett szállitanak energiát az állitolagos mintagazdaságnak az egyre hülyülö politikusokkal az élen. Minden egyéb energia 100%-ban külföldi. Az a mantra amit el akarnak adni a médiajukkal együtt, most merült a moslékba, és a szerencsétlen középosztály szétverésével akarják a saját tehetetlenségüket, agymenésüket kompenzálni. Ráadásul az eddigi kancellárjuk állitolag eredetileg fizikus volt, mégis bedölt a kommunista zöld szennynek, amikor leállitatta az atomerömüveket, amivel elvesztették a németek a föszerepet az ilyen ipari létesitmények tervezésében és épitésében. Akik tudott menekült. S most állnak az ujrainditott szénerömüvekkel, meg arra jok a lengyelek, hogy a szénerömüveik teljesitményének a nagy részét megvegyék. Attol olyan kurva zöld a német gazdaság.
Lmcwelt
2021. november 16. 22:59
De nem is mentél el politikusnak. Én csak egyszerű ember vagyok, de ha van valakinek csöpp esze rájöhet, ami ennyire bizonytalan mint a szél, a napsütés vagy akár a vízerőmű, arra csak nagyon nagy óvatossággal szabad alapozni.
egripeti77
2021. november 16. 22:59
Időnként kell egy zakó a németeknek, mert amúgy meg nagy a szájuk és mindenkit kioktatnak mindenből.
anegy_
2021. november 16. 22:59
"Nyugat"-on verhetnék a seggüket örömükben, ha csak a klímakudarc lenne a porondon. Recseg-ropog ott minden, (szóljon csak a müezin) észre sem veszik, hogy a következő választási ciklus ráomlik a fejükre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik