Hirtelen fél Európa az energiacégek extraprofitját sarcolná: kár, hogy elkéstek

2021. szeptember 28. 14:51

Írta: Oláh Dániel
Megfontolandónak nevezte az energiavállalatok extraprofitjának megadóztatását hétfőn Virgil Popescu román energiaügyi miniszter, aki a parlamentben számolt be arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez az energiaárak mérséklése érdekében. A spanyolok is hasonló hangnemet ütöttek meg korábban. Mégis, egyelőre nem ők, hanem Magyarország biztosította be magának hosszú távra az olcsó gázellátást.

Elvennék az extraprofitot

Popescu a kormány órája elnevezésű parlamenti tájékoztatón elmondta, hogy

felvetődött az energiavállalatok extraprofitjának a megadóztatása,

ami egy olyan lehetőség, amit érdemes megfontolni, érdemes róla tárgyalni. A miniszter leszögezte: nem híve annak a megoldásnak, hogy a termelői áraknál felső határt szabjanak meg, mert egy ilyen intézkedés akadályozná a beruházásokat. A fogyasztói árak mérséklése érdekében viszont érdemes elgondolkodni az extraprofitok megadóztatásán, tette hozzá a tárcavezető. Ezt meg kell tárgyalni a pénzügyminisztériummal, nélküle nem lehet egy ilyen döntést meghozni, de ez egy olyan javaslat, amelyet érdemes megvitatni, mondta Popescu.

A tárcavezető ugyanakkor azon meggyőződését fejezte ki, hogy az egész Európában megfigyelhető energiadrágulási hullám idővel lecsillapodik, és az árak ismét csökkeni fognak.

Romániában az elmúlt egy évben a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult. Ezért a kormány a szociálisan védendő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt. Emellett a kabinet a háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást a villamosenergia- és gázszámlák kifizetéséhez. Ez utóbbiról sürgősségi kormányrendeletet tervez elfogadni.

A spanyolok is az extraprofit ellen

Érdekesség, hogy Spanyolországban például egy év alatt 44 százalékkal drágult a lakossági áramár, így az nem megszokott módon a közéleti viták középpontjába került, sőt, tüntetések is zajlottak a magas rezsiköltségek miatt. A spanyol kormány ezért (miután először áfacsökkentéssel lépett) úgy döntött, hogy a következő hat hónapban 2,6 milliárd eurót csoportosítana át a cégektől a fogyasztókhoz: mégpedig

épp az energiacégek extraprofitjából vennének el, hogy abból rezsit csökkentsenek, nagyjából nyolc évvel követve ezzel a magyar modellt.

A spanyol döntéshozók most már kritikusabban tekintenek az áramszektor korábbi privatizációjára, ahol néhány cég szerzett piaci erőt, így oligopol piaci szerkezet alakult ki. Ezt súlyosbítja, hogy a spanyol gazdaságban meghatározó mértékben gázból nyerik az elektromos áramot – írtuk a Makronómon.

Magyarország lépéselőnyben

A magyar energiapolitika helyzeti előnye, hogy nem egy (energia)válság közepén ébredt rá egy sérülékenységi pontra, hanem már nyolc évvel ezelőtt megvalósította a rezsiköltségek csökkentését.

Ezért is sikerült elérni, hogy a nagy nyugati energiaválság közepette Magyarország arra tudott koncentrálni, hogy épp most biztosítsa be a magyar családoknak az egyik legolcsóbb gázárat, ráadásul igen hosszú távra.

A megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

Az ár ráadásul jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően Szijjártó Péter szerint megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Ukrajnának fáj a magyar üzlet: Brüsszelnél támadnák a rezsicsökkentést

A megállapodás egyébként annyira kedvező hazánk számára, hogy Ukrajna rég látott mértékű agressziót kezdett Magyarországgal szemben a minap.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni. 

Kijev várhatóan az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

(MTI, Makronóm, címlap: MTI/Czeglédi Zsolt)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés