A jegybank nem bánná, ha a Revolut hazai leánybankként végezné a tevékenységét

2021. szeptember 28. 14:21
A jegybank a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut globális pénzügyi szolgáltató hazai leánybankként végezze tevékenységét, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel. A fintech társaság szintén kedden, közleményben jelentette be, hogy mostantól teljes értékű bankká válik Magyarországon és betétbiztosítást is kínál. a pénzforgalmi szolgáltatások mellett, új elemként hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet is végez majd.

Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, nem pedig önálló leánybankként indul el Magyarországon.

A hazai ügyfelek betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, nem pedig magyar nyelven) intézhetik, figyelmeztet a jegybank közleményében.

A jegybankot fogadó országbeli felügyeletként csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg, húzta alá az MNB. A jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor fellép, és egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot is a felmerülő kockázat vagy jogsértés gyanúja esetén. Ilyen lehet a központi pénzintézet szerint például a hazai ügyfelek számára szokatlan, eltérő átláthatóságú díjstruktúra.

A Revolut Ltd. a nyilvánosan elérhető beszámolói szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén, idézte fel az MNB.

Az MNB támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára. E kedvező folyamatok ugyanakkor nem lehetnek ellentétesek a hazai ügyfelek érdekeivel. Az MNB ezért üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, és a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon, írta a jegybank.

A pénzügyi szolgáltató társaság közleményében azt hangsúlyozta, hogy a Revolut Magyarországon is elkezdte használni európai banki engedélyét, amely lehetővé teszi számára, hogy banki szolgáltatásokat nyújtson a Revolut alkalmazáson keresztül.

Kiemelték: betétbiztosítási rendszer garantálja azon ügyfelek betéteit, akik a Revolut Bankéira váltják meglévő szolgáltatásaikat. Az átállás csupán néhány percet vesz igénybe az ügyfelektől, tették hozzá.

Magyarország a világ 14-edik országa, ahol a társaság elérhetővé tette a Revolut Bank szolgáltatást, derül ki a közleményből. Ebben arra is kitérnek, hogy tavaly a vállalat Lengyelországban és Litvániában indította el saját bankját, és mindkét országban hiteltermékeket kezdett kínálni.

Joe Heneghan, a Revolut Bank vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a banki szolgáltatás elindítása Magyarországon nagyobb biztonságot fog nyújtani ügyfeleik számára, cégük számára pedig lehetővé teszi, hogy a közeljövőben számos új terméket és szolgáltatást indítsanak. A Revolut ma a leggyorsabban bővülő fintech vállalat Európában, hangsúlyozta.

A Revolut alkalmazás használatával az ügyfelek pontosan láthatják, hogy mennyit költenek havonta olyan dolgokra, mint például az éttermi fogyasztás, vagy a bevásárlás, továbbá beállíthatják havi kiadási költségkeretüket ezekhez a kategóriákhoz, tájékoztatott a cég. Az appban egyebek mellett egységes felületen kezelhetik az előfizetéses szolgáltatások díjait, azonnal küldhetnek és kérhetnek pénzt a barátoktól, a kártyás fizetéses összegének felkerekítésével pedig pénzt tehetnek félre apránként, fűzték hozzá.

A Revolut 2015-ben az Egyesült Királyságban indította pénzátutalási és pénzváltási szolgáltatásait, áll a sajtónak küldött anyagban. Ebből az is kiderül, hogy a csoport alapítása óta csaknem egymilliárd dollárnyi befektetést gyűjtött össze, több mint 16 millió ügyfélre tett szert világszerte. A társaság szolgáltatásait a cég közlése szerint több mint 500 ezer ügyfél használja Magyarországon.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés