György László: Nyolc éve késhegyre menő vitákat folytattunk, most felminősített bennünket a Moody's

2021. szeptember 26. 12:51

Írta: Rádi Balázs
György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár vasárnap Facebook-bejegyzésben részletezte, hogy milyen indokok alapján minősítette fel Magyarországot a nemzetközi hitelminősítő.

„Felminősítette a Moody's Magyarországot!

A nemzetközi hitelminősítő, amelynek képviselőivel nyolc éve még késhegyre menő szakmai vitát folytattunk a magyar gazdaságpolitikai intézkedésekről, most felminősített bennünket az alábbi indokok alapján:

1. Jól sikerült a gazdaság újraindítása (azon kevés EU-s ország között vagyunk, akik már a második negyedévben meghaladták a válság előtti gazdasági teljesítményüket);
2. A növekedést megalapozó beruházási rátánkat a válság alatt is magasan tartottuk (27,5 százalék szemben az uniós 22-vel);
3. Pénzügyeink rendben vannak (a válság után gyorsan csökken az államadósságunk és a magyar gazdaság külső helyzete is stabil).

Összességében gazdaságpolitikánkat kiszámíthatónak tartják!

Pedig ugyanazt tesszük, mint 8-10 éve, amikor még kiszámíthatatlansággal vádoltak bennünket. Arra törekszünk, hogy Magyarország biztonságos hely legyen, ahol jó élni és dolgozni. Munka, tudás és beruházás-alapú gazdaságot építünk, stabilizáljuk pénzügyi helyzetünket, csökkenő pályára állítjuk az államadósságot.

Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy megértsenek bennünket a nemzetközi hitelminősítők és kiszámíthatónak tartsák intézkedéseinket, hiszen ez az ország érdeke, forint-milliárdokban mérhető hozadékkal. De nem mindenki ezen dolgozik. Emlékszem, mennyire indulatos támadásokat kaptunk az akkori gazdaságpolitikánkért és milyen alaptalan vádakra kellett felelnem a hitelminősítők képviselőivel egyeztetve. A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor az önmagukat függetlennek tartó magyar, baloldali gazdaságkutató intézetek képviselői ugyanazt mantrázták, amilyen vádakat a hitelminősítők vágtak a fejemhez: kiszámíthatatlanok vagyunk, gazdaságpolitikánk értelmetlen.

Szerencsére ma már ez nem kérdés, a Moody’s felminősítette hazánkat és kiszámíthatónak tartja gazdaságpolitikánkat. A szerencse viszont nem a véletlen műve, hanem a lehetőség és a felkészültség találkozása” – írja a Facebook-posztban György László.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés