Amerikában a járvány sem tudta megakadályozni, hogy 2020-ban rekord forgalmat érjen el a napenergia-ágazat

2021. szeptember 26. 10:49

A közvéleményben és az állami támogatások területén is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható technológiák, ami azt mutatja, hogy sokan komolyan vették a klímaszakértők figyelmeztetéseit. Az amerikai Renewable Energy World, ami egy zöld technológiákkal foglalkozó weboldal, arról számolt be, hogy a tavalyi évben a koronavírus járvány nem vetette vissza a napelemek forgalmát az Egyesült Államokban, sőt rekordmennyiségű, 21,8 millió kilowattos csúcsértéket értek el.

2021. szeptember 26. 10:49
null

Rohamosan növekszik a napelemek aránya Amerikában

A fotovoltaikus napelemek amerikai forgalma, beleértve az exportot, az importot és a hazai gyártású modulokat is, 2020-ban rekordmennyiséget ért el, miközben a legtöbb ágazatban a járvány miatt jelentős forgalom csökkenést szenvedtek el a vállalatok. Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) egy jelentést tett közzé, amely szerint az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a napelemek forgalma tavaly 33 százalékkal nőtt, ami 5,4 millió kilowattos növekedést jelent 2019-hez képest. 

Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) jelentése a fotovoltaikus napelemek amerikai forgalmáról. (forrás: www.eia.gov)

A lakosság részéről jelentősen növekedett a beruházási kedv 2020-ban

A Renewable Energy World által bemutatott jelentés szerint a lakosság napelemek iránti kereslete tavaly részben azért nőtt, mert az emberek több időt töltöttek az otthonaikban, ami sokakat lakásfelújításra ösztönzött. Az Energia Információs Hivatal beszámolójában az egyéb okok között említik az adójóváírás mértékének csökkentését, a közüzemi napenergia-kapacitás folyamatos növekedését és a napelemes rendszerek telepítésének csökkenő költségeit. A napelemes modulok 2010 óta folyamatosan és jelentősen csökkenő költségei szintén elősegítették az amerikai piac növekedését. A napelemek ára 10 év alatt 1,96 dollár/wattról 0,38 dollár/wattra csökkent. 

Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) jelentése a napelemes modulok költségcsökkenéséről. (forrás: www.eia.gov)

A növekvő igényekre kapacitás-bővítéssel reagálnak a gyártók

Augusztus végén a Silfab Solar napelemgyártó vállalat bejelentette, hogy megduplázza a gyártási kapacitását az Egyesült Államokban egy új üzem beindításával Washington államban. A burlingtoni létesítmény a Silfab Prime 370 wt sorozatú modult gyártja majd túlnyomórészt. Szintén augusztusban indította be új, floridai üzemét a kanadai székhelyű Heliene napelemmodul-gyártó, amely már a harmadik gyára Észak-Amerikában. A Heliene a több mint egy éve bezárt SolarTech Universal korábbi létesítményét vette most át. 

A villamosenergia kapacitás bővítése szinte kizárólag megújuló energiaforrásokból származik

A Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság (FERC) és az amerikai Energia Információs Hivatal által nemrégiben közétett adatok szerint a megújuló energiaforrások, azaz a biomassza, a geotermikus energia, a vízenergia, a napenergia és a szélenergia domináltak az új amerikai villamosenergia-termelő kapacitások bővítésénél, és így a fenntartható technológiák jelentősen növelték a részesedésüket 2021 első félévében az ország teljes villamosenergia-termelésében. 

A FERC legfrissebb „Energy Infrastructure Update” jelentéséből az is kiderül, hogy 2021 első hat hónapjában a 11 940 megawatt újonnan hozzáadott kapacitás 91,6 százaléka megújuló energiaforrásból származott. Ezen belül a legjelentősebb részesedést a szélenergia érte el 5 617 megawattos teljesítménnyel, amelyet szorosan követ a napenergia 5 279 megawattal.

Az amerikai vagy akár a magyar példa is jól mutatja, hogy hatalmas a piaci nyitottság a napelemek iránt. Hiszen hazánkban is gyors ütemű fejlődés tapasztalható ezen a téren, ebben az évben az összes hazai napelem-kapacitás elérte a 2 ezer megawattos teljesítményt, és folyamatosan épülnek az új naperőművek az egész ország területén. 

(fotó: Unsplash/Science in HD)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2021. október 17. 15:22
Hát igen. a nap az süt. Ha van vírus ha nincs. Gratulálok a címhez. :D
Valandil
2021. szeptember 28. 11:24
A nap az akkor süt, amikor neki jó. A kieső időben majd lehet fosszilissal pótolni az energiát.
Akitlosz
2021. szeptember 28. 11:10
"a tavalyi évben a koronavírus járvány nem vetette vissza a napelemek forgalmát az Egyesült Államokban, sőt rekordmennyiségű, 21,8 millió kilowattos csúcsértéket értek el. " Mert a vírus a napelemeket nem tudja megfertőzni, napelemben nem él meg a koronavírus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik