6-ot vertek Orbanék a két Dárdai csapatára!

2021. szeptember 25. 14:34

Utoljára évezredünk elején 2000. október 21-én fordult elő, hogy öt magyar volt egy német élvonalbeli találkozón. Akkor is a Hertha játszott, és a volt NDK területéről érkező Energie Cottbus volt az ellenfele. A vendégeknél végig szerepelt Sebők Vilmos és Mátyus János , a 79. percben csereként érkezett Horváth Ferenc . A hazaiaknál pedig végig védett Király Gábor, és a kispadon ült Dárdai Pál. 21 évvel később Dárdai Pál ismét a kispadon ült, de már a Hertha vezetőedzőjeként.

2021. szeptember 25. 14:34
null
Edvi László

RB Leipzig- Hertha BSC a német élvonalban.

A hazai gárda keretében három magyar válogatott játékos van. Közülük Gulácsi Pétert és Willi Orbant a kezdőcsapatba jelölte edzője, Szoboszlai Dominikot a kispadra. Az utóbbi akár meglepő is lehet, de Szoboszlainak volt egy-két kevésbé sikeres mérkőzése mostanában. Bár a legutóbbi találkozója, Kölnben jól sikerült. Így is csak az edzője mellől nézhette a találkozót.

Így négy aktív, és egy passzív magyar főszereplője volt ennek a német bajnoki mérkőzésnek. Volt mostanában olyan magyar élvonalbeli találkozó, ahol nem kapott szerepet ennyi honfitársunk!

A három pályán lévőn kívül természetesen Dárdai Pál volt a negyedik aktív, hisz egy vezetőedző szerepe a játékosokénál is fontosabb. Id. Dárdai a  kezdőcsapatba jelölte fiát, Dárdai Mártont. Aki kettős állampolgár, és már szerepelt a német korosztályos válogatottakban. A felnőttben még nem, vagyis még választhatja a mi nemzeti 11-ünket. 

De ez még a kicsit távoli jövő kérdése.

Az viszont a közelmúlté, hogy Dárdai Márton már a lipcsei mérkőzés első percében nagyot mentett: a Hertha kapusa, Alexander Schwolow teljesen feleslegesen futott ki a kapujából, és Marci fejjel akadályozta meg, hogy a berlini kapuba kerüljön a labda.

Ez volt az utolsó örömteli eseménye a két Dárdainak ezen a szombat délutánon.

Az első negyedórában volt dolga bőven Ifj. Dárdainak a pályán, és volt oka az idegeskedésre Id. Dárdainak a kispadon. A Hertha nyomozta a labdát, aztán a 15. percben a kapujában találta meg azt. Klostermann remekül ugratta ki a francia Christopher Nkunkut, aki gyönyörűen "bökött" a labda alá, és a berliniek szedhették azt ki a hálójukból. Jellemző volt a találkozó első negyedére, hogy

Gulácsi Péter a bemelegítést követően legközelebb a 23. percben találkozott a játékszerrel.

Darida lövését védte magabiztosan, majd a kidobott labdájával induló gyors támadás után megduplázta előnyét az RB Leipzig: Nkunku begurítása után a dán Yussuf Poulsen talált a fővárosi kapuba. A 36. percben már harmadszor került a labda a vendégkapuba, de a jelenetet órákig elemezhetik majd a német játékvezetők továbbképzésén. Egy szabadrúgás után az asszisztens szabályosnak ítélte a támadás minden pillanatát, a gólvonal-technológia a "sólyomszemével" észrevette, hogy a labda éppen átjutott a gólvonalon, és fütyült a vezetőbírónak, majd a videobíró számítógépe lesállást talált, és így minden érvénytelenné vált. Ám amikor negyedszer is Schwolow mögé került a labda, változott az eredmény. Az első félidő hosszabbításában Angelino szabadrúgása után a francia Nordi Mukiele droppból, gyönyörű mozdulattal  3-0-ra változtatta az állást. 

A gólok számát tekintve szépen kettéosztotta a meccset az RB, hisz a második játékrészben is hármat szerzett. És egyet sem kapott.

Az 59. percben Nkunkuval szemben Stark szabálytalankodott. A 11-est a svéd Emil Forsberg váltotta gólra. Ő egyébként nem lett volna a kezdőcsapat tagja, de a helyette jelölt André Silva valami rejtélyes okból az utolsó pillanatban a padra került. Nehezen érthető, hogy akkor miért nem Szoboszlai került a helyére, de az amerikai mester, Jesse Marsch így döntött. Sőt, a 65. percben behozta a portugált, meg még két másik friss erőt, de a magyar fiút nem. Pedig szükség lenne rá-- gondolhatta mindenki, amikor a 70. percben remek helyzetből végezhetett el szabadrúgást a szász csapat. Majd amikor Nkunku "szoboszlaisan" berúgta a labdát,

a lipcsei szurkolók maximálisan elégedettek lehettek, csak mi, magyarok szomorkodhattunk egy kicsit, hogy nem láttuk a magyar fiút.

Aztán a hazaiakért szorítók még egyszer talpra ugorhattak, amikor a mali-i Amadou Haidara beállította a 6-0-ás végeredményt.

Így is láttuk három honfitársunkat a pályán. Egy annyira unatkozó Gulácsit, hogy akár könyvet is olvashatott volna a kapuban. Egy  meccset közelről szemlélő Willi Orbant, akinek köreit senki és semmi nem zavarta, kellemes szombat délutáni testmozgás volt ez számára. És egy Dárdai Mártont, aki kemény volt, néha szabálytalan, és őt és csapattársait nagyon sokszor átverték a szász csapat tagjai.

Nemcsak a 6-0-ás végeredmény, hanem a játék képe alapján is óriási különbség volt a két csapat között!

A 2009-ben alapított RB Leipzig nyert már ennél nagyobb különbséggel is bajnokit. A Hertha viszont története során soha nem szenvedett el nagyobb vereséget a Bundesligában! 1980-ban a Hamburgtól, 1991-ben a Brementől, 2012-ben a Bayerntől kapott ki 6-0-ra. Ha arra emlékszünk, hogy néhány hete Münchenben is hasonlóan reménytelen produkcióval szenvedett 5-0-ás vereséget, akkor aggódhatunk Dárdai Pál állásáért. Ha viszont azt tekintjük, hogy talán soha nem volt annyi gyenge csapat a német élvonalban mint most, akkor kijelenthető, hogy közülük hármat meg tud előzni a Hertha.

 

A nyitóképen: Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője.

MTI/EPA/Friedemann Vogel

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. szeptember 27. 17:13
Utálom a herthát még akkor is, ha dugig van tömködve Dárdaikkal. A mesternek azért drukkolok, hogy igazolja le egy szimpatikus csapat.
Hannibal
2021. szeptember 27. 17:09
Erre mi szükség? Dárdai nem nyilatkozik meg itthoni politikai kérdésekben, hagyjuk békén, semmi értelme az ellenséghez/ellenzékhez kényszeríteni, az itteni kárövendésnek és Szentesi cikkének pedig csak az lehet a következménye. Az ő dolga, amíg itt nem pártol oda, hagyjuk békén.
Armageddon
2021. szeptember 27. 17:09
Tudod, aki nincs velünk, az ellenünk van! Ez a ner hitvallása.
karaulu
2021. szeptember 27. 16:53
Az is szánalmas, hogy a magyar sajtó az idegenlégiósok meccseiről tájékoztat, amikhez nekünk semmi közünk. Csak mert a hazai foci nem is említésre méltó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik