Varga is megerősítette: rekordmagas gazdasági növekedés jöhet idén

2021. szeptember 24. 18:03

Magyarország elérte a járvány előtti teljesítményét, a következő időszakban marad a növekedési lendület, és rekordmagas lehet a bruttó hazai termék (GDP) növekedése az idén, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

2021. szeptember 24. 18:03
null

A tárca becslései szerint 7-7,5 százalék közötti növekedés lehet 2021-ben.

A világgazdaság növekedési motorjai újraindultak a meghozott gazdaságpolitikai intézkedésekkel, így 2021 már a növekedés jegyében telik, mondta.

Kilenc olyan uniós ország van, amelyik elérte a válság előtti állapotot, ezen kevesek közé tartozik Magyarország is, tette hozzá.

A gazdaság újraindulását a munkaerőpiaci helyzetkép jól tükrözi: soha nem dolgoztak annyian, mint most, amikor meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Március vége óta a tárca heti gazdasági indexe (HGI) folyamatos növekedést jelez; július és szeptember között átlagosan 6,3 százalékos növekedést mutat.

Azért volt erős a magyar gazdaság teljesítményének felpattanása, mert mind monetáris, mind fiskális oldalról jelentős intézkedések történtek.

A gazdaság újraindítására hozott intézkedések a GDP 30 százalékát tették ki 2020-ban, jelezte.

A 7,5 százalékos költségvetési hiánycélt uniós összevetésben átlagosnak nevezte a pénzügyminiszter, és megjegyezte, a gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 13 ezermilliárd forinttal segíti a vállalkozásokat és családokat 2021-ben és 2022-ben.

Kitért arra, hogy a hitelminősítők elismerik az ország teljesítményét, eredményes volt a gazdaságpolitika, az ország sérülékenysége folyamatosan csökkent. A Moody's-tól pénteken este pozitív visszajelzést vár. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság saját erejéből oldotta meg a járvány miatti teljes leállás kihívásait.

A digitalizáció szerepe jelentős lesz, jegyezte meg hozzátéve, hogy a járvány előremozdította a fejlődést. Megemlítette ugyanakkor, hogy négy fókuszterületen gyorsítani kell Magyarországon a digitalizáció fejlődését: a digitális készségek fejlesztésével, a közszolgáltatások digitalizációjával, az egészségügy digitalizációjával, és a digitális eszközök használatát terjeszteni kell a kkv-k körében.

A digitalizációt a kormányzati politika három legfőbb prioritása közé kell emelni, mondta Varga Mihály.

Kockázatot jelent a tárcavezető szerint a fiskális egyensúly, a korábbi nagy hiányok ledolgozását követően mostanra egyensúlyhoz közeli a külfölddel szembeni finanszírozási képesség, a járvány ellenére. Az államnak vissza kell fognia a költekezést, arra kell törekedni, hogy folyamatosan csökkenő legyen az államadósság. A háztartások adóssága alacsony uniós összevetésben, a vállalatoké a középmezőnybe tartozik, mondta.

A fiskális politikának arany középúton kell maradnia, ezt a következő időszak fő célkitűzései közé sorolta.

Arról is beszélt, hogy az uniós források körüli viták csillapodnak, és remélte, hogy megegyezés születik a kérdésben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. szeptember 27. 20:53
Nos ehhez a kovid19 és mutánsainak és a világgazdaság főszereplőinek és a német buktának is lesz néhány keresetlen szava,tette!
Da Vinci
2021. szeptember 27. 20:53
Más országok még itt sem tartanak! Nálunk munkaerőhiány van, máshol már 8 %-on felüli a munkanélküliség és tovább nő.
tuapse
2021. szeptember 27. 20:51
Rekord magas visszaesés után rekord magas növekedés. Most értük el a covid előtti szintet.. Azaz nulla növekedés az utóbbi három évben
Bazooka454
2021. szeptember 27. 20:50
10 év alatt sikerült amit a környező országok 3 év alatt megcsinaltak. Rekord magas üzemanyagár, rekord magas infláció , rekord gyenge forint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik