Van egy trükk, amivel szembe lehet szállni az építőipari alapanyaggyártók piaci erejével

2021. szeptember 24. 17:21
Fokozható a verseny a téglagyártásban, és a piaci koncentráció is ellensúlyozható a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön a hivatal téglapiaci vizsgálatáról szóló közleményében.

A közlemény szerint a lezárult ágazati vizsgálat kiterjedt az értéklánc minden szintjére, így a GVH áttekintette a téglagyártók, a piacon jelentős szerepet betöltő beszerzési társulások, az építőanyag kiskereskedők és a kivitelezők piaci magatartását.

Hozzátették, az ágazati szereplők társadalmi konzultáción tehettek észrevételt a vizsgálat eredményeit összegző, nyilvános jelentéstervezetre. A cégek visszajelzéseit a GVH beépítette téglapiaci jelentésébe.

A vizsgálat eredményei alapján a GVH arra hívja fel a lakossági építkezők és az építőipari kivitelezők figyelmét, hogy kiskereskedői szinten országszerte jelentős eltérések figyelhetők meg a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot.

Megállapították azt is, hogy az építkezőket közvetlenül érintik a növekvő fuvar-, csomagolási és logisztikai díjak.

Kiemelték, az építkezőket közvetlenül kiszolgáló tüzépek vagy beszerzési társulások nagyobb volumennél kedvezményesebben tudnak rendelni a gyártóktól, ez pedig fogyasztói árelőnyökhöz is vezethet, így a vevők végső soron olcsóbban juthatnak a téglatermékekhez. Ezáltal

a piaci szereplők beszerzési társulásba tömörülve képesek a leginkább ellensúlyozni a jelentősebb gyártók nagyobb alkuerejét,

olvasható a GVH közleményében.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés