Van egy csodaszer, amire a magyar kis- és középvállalkozások nagy része még nemet mond

2021. szeptember 24. 17:58

A digitális technológia vállalati integráltságának hiánya a hazai kkv-k versenyképességének egyik fontos korlátja. A magyar kis- és közepes vállalkozások közül jobbára csak a nagy termelési láncokba bekapcsolódni képes cégek törekszenek digitalizáltságuk erősítésére, derül ki a Századvég Gazdaságkutató által készített és pénteken nyilvánoságra hozott  kutatásból.

2021. szeptember 24. 17:58
null

A kutatás hivatkozik az EU országok digitális felkészültségének összehasonlítására alkalmas Digital Economy and Society Index (DESI) múlt évi jelentésére, amely szerint  Magyarország éppen a digitális technológiák hazai kkv-k általi integráltsága terén mutatja a legnagyobb lemaradást uniós összevetésben: a 26., azaz utolsó előtti helyet foglalja el az európai uniós tagországok sorában. A Digitális technológiák integráltsága dimenzió egyes összetevőinek elemzéséből jól látszik, hogy

a magyar kkv-k még nem ismerték fel a digitalizációban rejlő lehetőségeket,

ami mind a vállalkozások, mind pedig a nemzetgazdaság szintjén hatékonysági, versenyképességi hátrányt jelent.

Az  ebben a témában készült egyik legfrissebb, a McKinsey nevű kutató- és elemzőcég által készített felmérését is felidézi a Századvég, amely szerint Magyarországon a munkatevékenységek 49 százaléka lenne automatizálható, ami megegyezik a világátlaggal, de meghaladja az Európai Unió átlagát, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy

Magyarországon jelentősen magasabb a jól automatizálható gazdasági szektorok, az autóipar és a feldolgozóipar, illetve tevékenységek részaránya.

A Századvég véleménye szerint a kkv-k digitális felkészültségének hiányát jelző mutatók elfedik azt a tényt, hogy az innovatív digitalizációs megoldások egyes ágazatokban már ma is megállíthatatlanul terjednek, más szektorokban kisebb mértékben ugyan, de szintén megjelentek. A Századvég  kutatása megerősítette, hogy az energetikai szektorban, járműiparban és a pénzügyi szektorban működő hazai és főként a nemzetközi nagyvállalatok a globális trendekkel összhangban jelentős erőforrásokat fordítanak alap- és kiegészítő tevékenységeik digitális átalakítására.

A mindennapi munkavégzésben jelentős szerepet játszanak az informatikai ismeretek, valamint digitális kompetenciák, magas a digitális jellegű tevékenységek súlya és a digitális fejlesztések/beruházások aránya. Az érintett vállalkozások által előállított hozzáadott értéknek is számottevő eleme digitális tartalmú, összegezte kutatásának eredményét a Századvég.

Ugyanakkor ez a kutatás is rávilágított arra, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások közül jobbára csak a nagy termelési értékláncokba bekapcsolódni képes cégek követnek hasonló stratégiát,

az ebből a körből kimaradók továbbra is alulteljesítenek a digitális technológiák adaptálásában.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. szeptember 30. 23:03
26.hely a 27 ből! Bravó, brávó, bravó! Félázsia!
Armageddon
2021. szeptember 30. 23:03
Századvég, mit csudálkozol?
jebuzita
2021. szeptember 27. 07:51
Elszállnak az első napszélben. Mi lesz így, kérdezem én?
istvánkeve
2021. szeptember 26. 14:04
Sajnos az a benyomásom, hogy a "digitalizáció" fogalmat még a "kutatóintézetek" tudós elméi is varázsszónak hiszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik