Önbizalomhiány: Kína, az Egyesült Államok és Japán is előzi az uniót tudományos felfedezésekben?

2021. szeptember 24. 18:14

Az európaiak több mint fele gondolja úgy, hogy Kína (58 százalék), az Egyesült Államok (57 százalék) és Japán (54 százalék) az Európa Unió előtt jár a tudományos felfedezések terén, derült ki az Európai Bizottság által készített, csütörtökön közzétett Eurobarométer-felmérésből.

2021. szeptember 24. 18:14
null

A felmérés szerint a fejlesztés alatt álló technológiák, kiváltképp a napenergia, a mesterséges intelligencia, valamint a fertőző betegségek megfékezése és a védőoltások kedvezően fogják befolyásolni az életet az elkövetkező 20 évben. A megkérdezettek tudományos-technológiai érdeklődése leginkább az egészségügyet és az orvosi ellátást, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelmet illetően erősödött. A megkérdezettek érdeklődése fokozódott az új orvostudományi felfedezések iránt, ez az arány 2010 óta 82 százalékról 86 százalékra növekedett.

Az európaiak pozitívan vélekedtek a tudósokról és meghatározó jellemzőiknek az intelligenciát (89 százalék), a megbízhatóságot (68 százalék) és az együttműködést (66 százalék) tartják. Több mint kétharmaduk (68 százalék) szerint a kutatóknak be kell avatkozniuk a politikai vitákba annak biztosítására, hogy a döntések tudományos bizonyítékok figyelembe vételével szülessenek.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók többsége a televízióból szerzi ismereteit a tudományos-technológiai fejleményekről (63 százalék), másodsorban online közösségi hálózatokról és blogokról (29 százalék), továbbá online vagy nyomtatott sajtótermékekből (24 százalék). A többség helyesnek tartja, ha nem csak tudósokat vonnak be a kutatásba és az innovációba, és ebben látja annak zálogát, hogy a tudomány és a technológia a társadalmi igényeken és értékeken (61 százalék) nyugodjon.

A válaszadók közel háromnegyede (72 százalék) úgy véli, hogy

a kormányzatoknak biztosítaniuk kell, hogy az új technológiák mindenki számára előnyösek legyenek,

és még ennél is többen (79 százalék) értenek egyet abban, hogy a kormányoknak az éghajlatváltozás szempontjából kedvező lépésekre kellene ösztönözniük a magánvállalatokat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2021. október 09. 19:25
Ezt az Úniót nem kunszt megelőzni!
llnnhegyi
2021. október 09. 19:24
Merkel kancellár Ursula rábasztak! Brutális SPD fölény. A CDU/ CSU óriásit buktak. Marx Károly felült a sírjában úgy tapsol!
nempolitizálok
2021. október 09. 16:42
A matek helyett nem túl egészséges a gender. Amúgy a youtube-on nagyon látványos mozgó grafikonok vannak éves bontásban a világ országai között évente megrendezett tanulmányi versenyeken eredményeiről. Népességarányosan magasan Magyarország az első matek, fizika, kémia területen. Aztán K-európa országai, aztán Ázsia és csak utána ny-európa. Amúgy pedig magasan Kína.
balbako_
2021. október 07. 19:22
Ez nem önbizalom kérdése, míg Európa megrekedt a buzik istenítésénél, a gender erőszakos terjesztésénél, a világ keresi és képzi a jól képzett embereket, akik az innovációt segítő felfedezésekben jeleskednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik