Német szervezet cáfolja a zöldeket: nem az oroszok manipulálják a kilövő gázárakat

2021. szeptember 24. 17:16
A lendületes ázsiai gazdasági növekedés által támasztott keresleti többlet váltotta ki a földgáz árának jelentős emelkedését, nem pedig valami szándékos piacbefolyásoló akció az orosz szállítók részéről, jelentette ki a német ZDF tévécsatorna Morgenmagazin műsorában a Zukunft Gas német földgázipari szakmai képviseleti szervezet szakértője, Timm Kehler.

„Az ázsiai feldolgozóipar már a válság előtti szinten, esetenként pedig felette termel”, mondta, hozzátéve, hogy „ebből pedig a kínálatot meghaladó kereslet következik”. Szó sincs arról, hogy az oroszok visszafognák a termelést, mint ahogy a Zöldek azt tudni vélik, mondta. „Ha a Gazprom által idén Európába leszállított tételeket vesszük, már 40 százalékkal a tavalyi felett állunk.”

Az árak Kehler szerint a közeljövőben normalizálódni fognak. „Úgy gondolom, hogy amit az elmúlt időkben tapasztaltunk az csak átmeneti áremelkedés volt, részben spekulációknak köszönhetően” – mondta.

Az év eleje óta megháromszorozódott és történelmi csúcsra emelkedett a földgáz világpiaci ára, ami Nyugat-Európában energiaválsággal és gyártóüzemek leállásával fenyeget. A szocialista időkre emlékeztető erőltetett zöld átállás olyan válságot okozott, hogy több mediterrán ország a nyolc évvel ezelőtti magyar rezsicsökkentés nyomdokaiba lépne – írta a Makronóm korábban, rámutatva a németországi zöld energiaprogramok kudarcára.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés