Kijött a jelentés: gyorsul a magyar gazdaság, csökken a sérülékenység

2021. szeptember 24. 17:42

A koronavírus-járványra adott költségvetési lépések hatására a gazdasági növekedés visszatért, az államadósság-szabály teljesül, a költségvetés bevételei pedig az időarányosnál kedvezőbben alakultak, foglalták össze az első félévi költségvetési folyamatokat elemzésükben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői.

2021. szeptember 24. 17:42
null

A szervezet honlapján szerdán megjelent elemzés rámutat, hogy az első negyedévben még érvényesültek a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai. A második negyedév során azonban a gazdasági növekedés felgyorsult, és a GDP már 17,9 százalékkal meghaladta az előző év második negyedévének értékét. A kiugró növekedési adat nem csak a bázisidőszak alacsony számait, de a 2019. első félévében mért GDP-t is meghaladja.

A kedvező gazdasági folyamatok alapján az év egészében a gazdasági növekedés várhatóan meghaladja a kormányzati prognózis szerinti 4,3 százalékos értéket, ez pedig kedvező hatással lehet az államadósság-szabály teljesülésére.

A költségvetési szervek beruházásainak volumene folyamatosan nőtt, míg a vállalkozások beruházásai csak a második negyedévben kezdtek élénkülni. A kiskereskedelmi forgalom bővülésének üteme elmaradt a gazdasági növekedés mértékétől.

Az összességében visszafogott kereslet ellenére az infláció jelentősen felgyorsult, tartóssá válásának megakadályozása összehangolt monetáris és fiskális intézkedéseket igényel, hívják fel a figyelmet az ÁSZ elemzői.

Az adóbevételek kedvezően alakultak, ehhez hozzájárult, hogy a kormányzat szelektíven alkalmazta az adókönnyítéseket, és a gazdaság fehérítését szolgáló adózási feltételrendszert tovább erősítette.

A gazdasági folyamatokat a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt még sok bizonytalanság övezi, ezért indokolt ezek havi monitorozása, emelik ki az elemzők. Tanácsadó tevékenysége keretében ezért az ÁSZ is létrehozott egy havi monitoring rendszert.

Az Országgyűlés az idei központi költségvetésről szóló törvény módosításában rögzítette, hogy a kormányzati szektor uniós módszer szerinti hiánya a GDP 7,5 százaléka lesz. A törvényjavaslat indokolása szerint ennek a központi alrendszer 3990 milliárd forint pénzforgalmi hiánya felel meg. A különbség a kormányzati hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokból és az automatikusan teljesülő előirányzatok várható alakulásából ered. Az elemzés az I. félév végére kialakult hiányt ennek ismeretében értékelte, a Költségvetési Tanács pedig ennek a számnak az ismeretében állapította meg, hogy az államadósság-szabály teljesül, jelezte összefoglalójában az ÁSZ.

Az elemzés rámutat, hogy a költségvetési kiadások rugalmasságot középpontba állító szabályozása lehetővé teszi, hogy a kormány rugalmasan reagáljon a járvány alakulására, illetve a gazdasági helyzet változásaira. Ez a lehetősége az idei második félévben is fennmarad, mivel a kiadások az időarányosnál kisebb mértékben, a bevételek viszont nagyobb mértékben teljesültek.

Az államadósság alakulása szempontjából kockázatot az uniós bevételek időarányostól lényegesen elmaradó teljesülése okoz, miközben az uniós források bevonásával megvalósítani tervezett programok támogatását a költségvetés továbbra is nagy arányban megelőlegezi. Ez növeli a pénzforgalmi hiányt és átmenetileg az államadósságot, amit az egyéb kiadások engedélyezésénél szükséges figyelembe venni az államadósság-szabály teljesülése érdekében, hangsúlyozta az ÁSZ.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. szeptember 27. 02:17
Mostanra értek be Bajnai reformjai. :)))))))))))))
Sincero
2021. szeptember 27. 00:21
Ez nem számít. Nekik. A lényeg: "vesszen Orbán".
Lombi
2021. szeptember 27. 00:21
Nyilván. :)) Meg bajnai szakértelme is adott neki egy lökést. Csak idő kellett hogy kiteljesedjen.
nemecsekerno_007
2021. szeptember 27. 00:19
A Bokros csomag kései utóhatása. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik