Gyurcsány szerint is alkalmatlanok a baloldali sztárközgazdászok: százmilliárdokat tévedtek

2021. szeptember 24. 1:46
Írta: Fekete Kíra
Sok jó ötlet van addig, amíg nem kell számolni – vélekedett Gyurcsány a baloldali közgazdászokról az őszödi beszéd kevésbé ismert részében.

Gyurcsány a 2006 szeptemberében nyilvánosságra kerülő Balatonőszödi beszédében beismerte, hogy miniszterelnöksége végén felelős kormányzásról szó sem volt, hazudozással tartották fent a kormányzás látszatát.

„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz”

– vallotta be akkoriban a Demokratikus Koalíció pártelnöke. 

Gyurcsány magán kívül több baloldali szakértőt is hibáztatott a kormány bukásáért, keményen vádolta az egykori jegybankelnököt és miniszterelnök-jelöltet is: „Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békéstől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozom. Hű, a hétszázát neki! És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak” – idézte a volt miniszterelnököt a Demokrata.

Gyurcsány tehát nem csak saját magát tartja felelősnek a történtekért, véleményét részletesen kifejtette Surányi György egykori jegybankelnökről: „Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy őneki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot is. Dolgozunk sokáig vele, majd elküldi a papírját, kiszámolja, és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon, és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében.

Ja! Ha a 230 milliárd forint benne van a pakkban, akkor úgy már nincsen megoldásunk!”

Demján Sándor sem menekülhetett az egykori miniszterelnök kritikus véleménye elől, róla is kitálalt Gyurcsány: „Odajön hozzám Magyarország talán legbefolyásosabb üzletembere, Demján Sándor. Hatalmas nagy hanggal, hogy: Ferikém olvasom a Sárközi-tanulmányban, hogyha minden háttérintézményt bezárunk, akkor 700-800 milliárd forintot fogunk megtakarítani. Mondom:

Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudhatnál számolni, áldjon meg a jó Isten.”

„Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány”kritizálta Gyurcsány a szakértők munkáját.

2006 után is felmerülhet a kérdés, hogy vajon azóta megtanultak-e számolni a baloldali szakértők?

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért tanulnának meg számolni? Kritikus sajtójuk nincs, nyugati kritikus ellenzékük sem, aki számon kérje rajtuk a bokrosságokat, gyurcsányságokat. Bár Gyurcsányt egyszer elzavarták, most újra visszaengednék őt az Apró-unoka személyében. Ki tudja, kiknek miket ígért, nem az övéből adja...
A Nyugat is jobban bizniszel a balnáci zavarosban, legalábbis eddig így volt.
De itt vagyunk mi is, a választók. Mi döntünk. És az utolsó szó mindig az Úré, amúgy is.

"
Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy őneki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot is. Dolgozunk sokáig vele, majd elküldi a papírját, kiszámolja, és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon, és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében.
"

Ezt már akkor sem értettem, hogy tkp miről is beszél. Az adójóváírás miatt volt adómentes a minimálbér anno, mivel minimálbér esetén maga az adójóváírás annyi volt, mint az szja.

Az az érzésem, hogy Feri önmagát fényezve próbálta magát mindenkinél okosabbnak beállítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés