Elszállt a földgáz ára, egymás után dőlnek be a brit lakossági energiaszolgáltatók

2021. szeptember 24. 17:39

Egymás után mennek csődbe a brit lakossági energiaszolgáltatók a földgáz rekordmagasságokban járó nagybani beszerzési ára miatt. Közben eltűnhet a hús a brit polcokról, mert a válság átgyűrűzik más szektorokba is.

2021. szeptember 24. 17:39
null

Sorozatos csődök

Szerdán egyszerre két szolgáltató, az Avro Energy és a Green Supplier Limited jelentett csődöt. Az előbbinek 580 ezer, az utóbbinak 250 ezer lakossági fogyasztója van, vagyis a két cég összeomlása 830 ezer fogyasztót érint.

A csődbe ment szolgáltatók ügyfelei nem maradnak gáz- és áramszolgáltatás nélkül, mivel a brit energiaszolgáltatási törvény alapján folyamatos ellátásukat biztosítani kell addig is, amíg az országos energiafelügyeleti hatóság (Ofgem) kijelöli új szolgáltatóikat.

A legutóbbi időszakban hat kisebb lakossági energiaszolgáltató vált fizetésképtelenné Nagy-Britanniában az egy év alatt hatszorosára emelkedett nagybani földgázárak miatt.

A beszerzési árak ilyen mértékű emelkedését a kiskereskedelmi szolgáltatók nem tudják áthárítani a fogyasztókra, mivel Nagy-Britanniában felső hatósági árlimit érvényesül a lakossági energiaszolgáltatásokban.

Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója a londoni alsóház üzleti bizottságának szerdai meghallgatásán közvetett utalást tett arra, hogy a nagy-britanniai lakossági energiaszolgáltatók sorozatos csődje akár több millió fogyasztót is érinthet a következő néhány hónapban.

Brearley úgy fogalmazott: a szolgáltatócégek összeomlása már eddig is fogyasztók százezreit érintette, és ez a szám a továbbiakban ennél is jóval magasabbra emelkedhet.

A felügyeleti hatóság vezetője szerint önmagában nem szokatlan jelenség, hogy a lakossági energiaszektorban szolgáltatók esnek ki a piacról, a különbséget azonban ezúttal az a drámai beszerzési költségemelkedés jelenti, amellyel a szolgáltatók szembesülni kénytelenek.

Eltűnik a hús a polcokról

Az elmúlt napokban a brit élelmiszertermelők és az élelmiszer-kiskereskedelem szakmai szervezetei a lakossági élelmiszerellátás komoly fennakadásainak veszélyére hívták fel a figyelmet, miután a rendkívül magas földgázárak miatt több vegyiüzem is leállt Nagy-Britanniában, köztük a két legnagyobb műtrágyagyártó komplexum.

E gyárak működésének mellékterméke az iparilag előállított széndioxid, amelyet az élelmiszer- és italgyártók sokféle célra használnak. A leállított üzemek között van két amerikai tulajdonú, főleg műtrágyagyártásra szakosodott angliai gyártelep, amely a brit élelmiszeripar által, elsősorban a csomagolt húsfélék minőségmegőrzésére használt széndioxid 60 százalékát állítja elő.

A brit húsfeldolgozók szövetsége arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy ha a helyzet nem változik, már pénteken 25 százalékkal csökkenhet, később teljesen leállhat a baromfi- és a sertéshústermelés Nagy-Britanniában.

A kormány azonban szerdán bejelentette, hogy több tízmillió font támogatást nyújtott az érintett vegyiüzemeknek, amelyek így a héten újraindítják a termelést, és ezzel helyreáll az élelmiszeripar széndioxid-ellátása is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. szeptember 26. 20:15
Oroszország segíjj!
Ezért regisztráltam
2021. szeptember 25. 20:09
Ennek vajmi kevés köze van a Brexithez, Ny-Európában másutt is elszállt a gáz...
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. szeptember 25. 20:09
Jól bejött a brexit a hülyéknek
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. szeptember 25. 11:03
Ehhez csak a brexithez van köze, mivel ott emelkedés helyett katasztrofális csőd van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik