Eljött az idő: Amerika űrhatalom lesz, ezért felhőre cseréli az Excelt

2021. szeptember 24. 00:12

Az Egyesült Államok Űrparancsnoksága és Űrereje komoly technológiai innovációval néz szembe; az Excel táblázatot lecserélve a hatalmas mennyiségű adatot digitális vállalati architektúrává alakítják át.

2021. szeptember 24. 00:12
null

Az adatkezelési stratégia bevezetése

Talán nehezen tudjuk elképzelni, de az amerikai űrparancsnokság (Space Force) pályán lévő objektumok megfigyelésével és nyomon követésével foglalkozó operátorainak különálló adathalmazokból kell információt szerezniük, amiket manuálisan rendszereznek Excel táblázatokban. 

Az adatokat jelenleg egymástól különálló tárolókban raktározzák, ami megnehezíti az elemzést és az adatvezérelt döntéshozatalt

- nyilatkozta Jennifer Krolikowski ezredes, az Űr- és Rakétarendszer Központ űrirányítási és -ellenőrzési részlegének szenior vezetője a SpaceNews-nak.  

A Space Force az úgynevezett adat-szolgáltatás (data as a service) adatkezelési stratégiára szeretne áttérni a közeljövőben. A stratégia lényege, hogy az információkat felhőplatformokon egységesítik és a mesterséges intelligencia segítségével tudják elemezni az adatokat, ami így gyorsabban jut el a felhasználókhoz. 

Az adat- szolgáltatás stratégia megvalósítására a Space and Missile Systems Center, a Space Force beszerzési részlege a múlt hónapban 32,5 millió dolláros szerződést kötött a Palantir amerikai szoftvercéggel. A Palantir a Space Force, a légierő és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság által használt adatokat fogja egyesíteni. A szoftvercég a mesterséges intelligencia segítségével rendszerezi a jelenleg egymástól különálló, úgynevezett kályhacsövekben tárolt fájlokat, táblázatokat, e-maileket, dokumentumokat, képeket, videókat és egyéb adatokat.

Az adatok rendszerezését követően a Space Force szakemberei hozzáférhetnek majd egy olyan műszerfalhoz, amely megmutatja a műholdak és más, pályán lévő objektumok helyzetét, valamint információt kapnak a műhold állapotáról, arról, hogy ki indította, ki irányítja és hogy manőverezik-e a műhold.

Jennifer Krolikowski azt is elmondta, hogy

a rendszer valós idejű adatokkal fog dolgozni, mert folyamatosan az összekapcsolt adatfolyamokból fog meríteni.

Az adatok szolgáltatásként való használatának növelésére irányuló tervek összhangban vannak a Space Force stratégiájával, amely szerint a Space Force egy olyan technológia-központú szervezet, ahol az adatokat stratégiai eszköznek tekintik. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(kép forrása: Alex Brandon, The Associated Press)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rompusz
2021. október 19. 11:10
Volt egy , hol nem volt, 1969-es Holdra szállásuk és azóta semmi. Komoly fejlődési ívet futottak be
MZperXXL
2021. október 19. 11:10
"információt kapnak a műhold állapotáról, arról, hogy ki indította, ki irányítja és hogy manőverezik-e a műhold." E-mailek elemzésével kell megállapítani, hogy adott műhold számára ki ad parancsot és elmozdul-e a pályájáról??? Ezek normálisan??? El kell venni a jogosultságot mindenkitől és szabályozottan kiadni, nyilvántartva, kinek, mihez van jogosultsága, majd a vezérlőjel elküldése elé kell egy jóváhagyási folyamat, amelynek része a következmény-elemzés ("ha végrehajtatod ezt a műveletet, akkor X óra múlva a műhold Y eséllyel ütközni fog a Z objektummal"), természetesen naplózva minden kérést és jóváhagyást. Azt már értem, hogy most miért nem tudnak a Holdra szállni, az a furcsa, hogyan tudtak korábban egyáltalán... (Mondjuk 1969-ben még nem volt sem Excel, sem felhőplatform - lehet, ez segített.)
patópál
2021. október 14. 06:23
"A stratégia lényege, hogy az információkat felhőplatformokon egységesítik" Szóval az amerikaiak feltöltik az offline adataikat a felhőbe. Szerintem ruszki és a kínai hírszerzésnél mostanra már mindenki részeg, ezentúl nem kell drága pénzen fizikailag betörni a katonai bázisokra.
Kovács József
2021. október 09. 18:43
Az antidiszkrimináció és BLM keretében a kvóta miatt felvettek nem értették meg az Excel működését, ezért egyszerűbb eszközökre kell átállni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik