Egy brit cég kifejlesztette a világ eddigi legkisebb katonai GPS-ét

2021. szeptember 24. 14:28

A brit BAE Systems multinacionális fegyver-, biztonság- és repülőgyártó cég kifejlesztette a világ legkisebb, legkönnyebb és leghatékonyabb katonai M-kódos GPS vevőjét, a MicroGRAMTM-M-et, amely kézi GPS eszközökbe és drónokba is beépíthető.

2021. szeptember 24. 14:28
null

A GPS, mint alapvető katonai technológia

Az M-kód egy katonai jel, amelyet az L1 és L2 GPS sávokban használnak. A MicroGRAMTM-M mérete egy bélyegének felel meg és nem igényel nagy energiafelhasználást sem. Azonban amilyen kicsi az eszköz annyira hatékony: kivédi a blokkolási és megzavarási kísérleteket, amivel az ellenség manipulálni próbálja a GPS működését.

Ez azért is különösen fontos, mert a GPS felhasználása a hadiiparban szerteágazó. Mára alapvető katonai technológiai eszközzé nőtte ki magát: a hajók irányításától kezdve a lövedék célba juttatásán át a katonák pontos helyzetének meghatározásáig számos területen alkalmazható. Mindezzel azonban az ellenséges hatalmak is tisztában vannak és igyekeznek megzavarni vagy akár használhatatlanná is tenni a GPS-rendszerek működését.

(forrás:www.baesystems.com)

Aprócska megoldás

Az M-kód egy 5,115 MHz-en továbbított PRN (PseudoRandom Noise) kódot használ. A PRN egy olyan kód, amelynek spektruma hasonló a véletlenszerű bitsorozathoz, de meghatározott módon generált. Az M-kód esetében a PRN abban különbözik a korábbi kódoktól, hogy az ezt használó vevő önállóan működhet és nem kell egy bizonyos típusú GPS-adásra rögzíteni az ellenőrzéshez. Az M-kód jelét egy nagy teljesítményű spot-sugárral továbbítják egy GPS műholdról, így képes áthatolni a zavaró jeleken és azonosítja, illetve elutasítja azokat. 

Az aprócska méretű MicroGRAM-M-et úgy tervezték, hogy fizikailag kicserélhető legyen elődjével, a GPS-szel felszerelt eszközökben. Emellett pedig gyors, megbízható jelgyűjtéssel, fokozott biztonsággal és rugalmassággal, zavarás- és hamisítás elleni képességekkel, valamint az M-kódos eszközök közül a legkisebb energiafogyasztással büszkélkedhet.

A MicroGRAM-M minősítése jelenleg folyamatban van és várhatóan 2022-ben kezdik el az eszköz sorozatgyártását. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(fotó: www.bullfrag.com)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. október 13. 16:02
Így már befér a világ legkisebb vibrátorába.
B_kanya
2021. október 04. 18:49
Kicsi: jó. Megzavarhatatlan: Putyin ilyenkor simizi meg a buksiját a fejlesztőknek...
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. október 04. 18:48
Kár hogy közben csak a katonai GPS-eshez nem férnek hozzá és a Gallieóból is kirúgták őket a brexit miatt
Máris Ottokár
2021. szeptember 30. 19:39
"spektruma hasonló a véletlenszerű bitsorozathoz, de meghatározott módon generált" A számítástechnikában minden "véletlen" meghatározott módon van generálva. Pont ez a probléma, ezért nehéz a titkosítás, mert "igazi" véletlen nincs, valami alapján számolni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik