Egy brit cég kifejlesztette a világ eddigi legkisebb katonai GPS-ét

2021. szeptember 24. 14:28
A brit BAE Systems multinacionális fegyver-, biztonság- és repülőgyártó cég kifejlesztette a világ legkisebb, legkönnyebb és leghatékonyabb katonai M-kódos GPS vevőjét, a MicroGRAMTM-M-et, amely kézi GPS eszközökbe és drónokba is beépíthető.

A GPS, mint alapvető katonai technológia

Az M-kód egy katonai jel, amelyet az L1 és L2 GPS sávokban használnak. A MicroGRAMTM-M mérete egy bélyegének felel meg és nem igényel nagy energiafelhasználást sem. Azonban amilyen kicsi az eszköz annyira hatékony: kivédi a blokkolási és megzavarási kísérleteket, amivel az ellenség manipulálni próbálja a GPS működését.

Ez azért is különösen fontos, mert a GPS felhasználása a hadiiparban szerteágazó. Mára alapvető katonai technológiai eszközzé nőtte ki magát: a hajók irányításától kezdve a lövedék célba juttatásán át a katonák pontos helyzetének meghatározásáig számos területen alkalmazható. Mindezzel azonban az ellenséges hatalmak is tisztában vannak és igyekeznek megzavarni vagy akár használhatatlanná is tenni a GPS-rendszerek működését.

(forrás:www.baesystems.com)

Aprócska megoldás

Az M-kód egy 5,115 MHz-en továbbított PRN (PseudoRandom Noise) kódot használ. A PRN egy olyan kód, amelynek spektruma hasonló a véletlenszerű bitsorozathoz, de meghatározott módon generált. Az M-kód esetében a PRN abban különbözik a korábbi kódoktól, hogy az ezt használó vevő önállóan működhet és nem kell egy bizonyos típusú GPS-adásra rögzíteni az ellenőrzéshez. Az M-kód jelét egy nagy teljesítményű spot-sugárral továbbítják egy GPS műholdról, így képes áthatolni a zavaró jeleken és azonosítja, illetve elutasítja azokat. 

Az aprócska méretű MicroGRAM-M-et úgy tervezték, hogy fizikailag kicserélhető legyen elődjével, a GPS-szel felszerelt eszközökben. Emellett pedig gyors, megbízható jelgyűjtéssel, fokozott biztonsággal és rugalmassággal, zavarás- és hamisítás elleni képességekkel, valamint az M-kódos eszközök közül a legkisebb energiafogyasztással büszkélkedhet.

A MicroGRAM-M minősítése jelenleg folyamatban van és várhatóan 2022-ben kezdik el az eszköz sorozatgyártását. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(fotó: www.bullfrag.com)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így már befér a világ legkisebb vibrátorába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés