Köszönjük, Obama: hazaengedte a tálib terroristákat, akik ma már az afgán kormány vezetői

2021. szeptember 24. 20:10

Négy fogoly, akiket Obama cserélt ki Bowe Bergdahl amerikai őrmesterért, most magas pozíciókat töltenek be a tálib kormányban. A fogolycserét követően vezető beosztásba került tálibok közül többen szoros kapcsolatban állnak az al-Kaidával.

2021. szeptember 24. 20:10
null
Fekete Kíra

Guantánamóból a tálib vezetés élére

Az öt guantánamói fogoly közül négy, akiket Barack Obama volt elnök 2014-ben szabadon engedett Bowe Bergdahl volt amerikai hadseregbeli őrmesterért cserébe, most vezető beosztást töltenek be a tálib kormányban – adott hírt róla a TOLOnews afgán televíziós hálózat.

Az elengedett terroristák szinte kivétel nélkül miniszteri vagy igazgatói kinevezéseket kaptak.

Az egyik elengedett fogoly, Abdul Haq Wasiq ismét a tálibok hírszerzési igazgatója lesz, aki korábban, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások előtt szintén ezt a tisztséget töltötte be. Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Wasiq szoros kapcsolatban állt az al-Kaidával, amikor akkoriban ebben a pozícióban szolgált.

Mohammad Nabi Omari, Khairullah Khairkhwa, Mohammad Fazl, Norullah Noori és Abdul Haq Wasiq. Forrás: Pentagon
Mohammad Nabi Omari, Khairullah Khairkhwa, Mohammad Fazl, Norullah Noori és Abdul Haq Wasiq. Forrás: Pentagon

Thomas Joscelyn, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért (FDD) vezető munkatársa megjegyezte, hogy Mohammad Fazl is visszatér védelmi miniszterhelyettesi szerepkörébe.

– írta Joscelyn egy tweetben.

Az FBI vérdíjat tűzött ki a fejére, belügyminiszter lett belőle

Miután a tálibok elfoglalták Afganisztánt, a tálibok bejelentették, hogy Mohammad Nabi Omari, egy másik, az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló egykori guantánamói haditengerészeti bázis (GTMO) fogvatartottja fogja irányítani Khost tartományt.

Sirajuddin Haqqani, a Haqqani-hálózat néven ismert militáns csoport vezetője jelenleg a tálib kormány megbízott belügyminisztere. Az Egyesült Államok 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Haqqani fejére. Haqqani 2016 óta a tálibok két helyettes vezetőjének egyike.

A nebraskai GOP szenátora, Ben Sasse közleményt adott ki a tálib kormányalakítással kapcsolatban, amelyben kitartott amellett, hogy „szánalmas” az a bizalom, amelyet Joe Biden elnök és az amerikai tisztviselők a tálibokba helyeztek.

– mondta Sasse. „Ez képtelenség. Haqqani pontosan azért a tálibok új belügyminisztere, amiért az FBI 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére: ő egy vérszomjas terrorista. Felfegyverkezett, veszélyes, és egy olyan országot irányít, amelyet épp most hagytunk magára” – húzta alá.

Afganisztánon a világ szeme

Az ideiglenes tálib kormány megalakulását kommentálta az amerikai külügyminisztérium szóvivője is: 

„Úgy tudjuk, hogy a tálibok ezt egy ügyvivő kabinetként mutatták be. A tálibokat azonban a tetteik, nem pedig a szavai alapján fogjuk megítélni. Világossá tettük elvárásunkat, hogy az afgán nép egy befogadó kormányt érdemel” – mondta a szóvivő.

és tegyék lehetővé a biztonságos átutazást a külföldi állampolgárok és az úti okmányokkal rendelkező afgánok számára, beleértve a jelenleg Afganisztánból induló járatok engedélyezését a megállapodás szerinti további célállomásokra” – folytatta. „Megismételjük továbbá egyértelmű elvárásunkat, hogy a tálibok biztosítsák, hogy az afgán földet ne használják fel más országok fenyegetésére, és tegyék lehetővé a humanitárius segítségnyújtást az afgán nép támogatására. A világ árgus szemekkel figyel" – zárta gondolatait.

A Fehér Ház közölte, hogy „nem siet” elismerni a tálibokat Afganisztán hivatalos kormányaként, hozzátéve, hogy az amerikai elismerés a tálibok cselekedeteitől függ, miközben a csoport bejelentette új kormányának megalakulását.

Borítókép: Pentagon, AFP (szerk.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
metálgitár
2021. október 12. 23:00
Nocsak, ez valami burkolt kritikaszerűség volna a bal fertályról az Obama- és Biden-kormányzatok Afganisztán-politikájával szemben?
Lauder Stenonis..
2021. szeptember 30. 12:38
Fogolycsere volt. Te mit tettél volna, ha a tálibok elfogtak volna egy magyar katonát? És közlik, hogy simán lefejezik, ha nem engedsz el az őrizeteben lévő tálib foglyok közül négyet. Ceterum autem censeo 0rbán Viktor hazaáruló.
loony
2021. szeptember 30. 12:38
Jelen pillanatban a keresztény, konzervatív olvasóközönségből 58-an lájkolják - szemben 25 diszlájkolóval - a kezek levágásának helyességét ecsetelő tálib miniszterről szóló cikket, szóval várom az Obamát méltató polgári kommenteket.
cutcopy
2021. szeptember 27. 15:41
Hívhatjuk harmadik Obama-kormánynak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik