Köszönjük, Obama: hazaengedte a tálib terroristákat, akik ma már az afgán kormány vezetői

2021. szeptember 24. 20:10
Írta: Fekete Kíra
Négy fogoly, akiket Obama cserélt ki Bowe Bergdahl amerikai őrmesterért, most magas pozíciókat töltenek be a tálib kormányban. A fogolycserét követően vezető beosztásba került tálibok közül többen szoros kapcsolatban állnak az al-Kaidával.

Guantánamóból a tálib vezetés élére

Az öt guantánamói fogoly közül négy, akiket Barack Obama volt elnök 2014-ben szabadon engedett Bowe Bergdahl volt amerikai hadseregbeli őrmesterért cserébe, most vezető beosztást töltenek be a tálib kormányban – adott hírt róla a TOLOnews afgán televíziós hálózat.

Az elengedett terroristák szinte kivétel nélkül miniszteri vagy igazgatói kinevezéseket kaptak.

Az egyik elengedett fogoly, Abdul Haq Wasiq ismét a tálibok hírszerzési igazgatója lesz, aki korábban, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások előtt szintén ezt a tisztséget töltötte be. Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Wasiq szoros kapcsolatban állt az al-Kaidával, amikor akkoriban ebben a pozícióban szolgált.

Mohammad Nabi Omari, Khairullah Khairkhwa, Mohammad Fazl, Norullah Noori és Abdul Haq Wasiq. Forrás: Pentagon

Thomas Joscelyn, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért (FDD) vezető munkatársa megjegyezte, hogy Mohammad Fazl is visszatér védelmi miniszterhelyettesi szerepkörébe.

„Az amerikai tisztviselők megállapították, hogy Fazl együtt dolgozott az al-Kaida vezető munkatársaival, köztük Abdel Hadi al-Irakival, Oszama bin Laden egyik főhadnagyával”

– írta Joscelyn egy tweetben.

Az FBI vérdíjat tűzött ki a fejére, belügyminiszter lett belőle

Miután a tálibok elfoglalták Afganisztánt, a tálibok bejelentették, hogy Mohammad Nabi Omari, egy másik, az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló egykori guantánamói haditengerészeti bázis (GTMO) fogvatartottja fogja irányítani Khost tartományt.

Sirajuddin Haqqani, a Haqqani-hálózat néven ismert militáns csoport vezetője jelenleg a tálib kormány megbízott belügyminisztere. Az Egyesült Államok 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Haqqani fejére. Haqqani 2016 óta a tálibok két helyettes vezetőjének egyike.

A nebraskai GOP szenátora, Ben Sasse közleményt adott ki a tálib kormányalakítással kapcsolatban, amelyben kitartott amellett, hogy „szánalmas” az a bizalom, amelyet Joe Biden elnök és az amerikai tisztviselők a tálibokba helyeztek.

„Biden elnök még mindig ragaszkodik ahhoz az őrült fantáziához, hogy a tálibok kedvesebbek és szelídebbek”

– mondta Sasse. „Ez képtelenség. Haqqani pontosan azért a tálibok új belügyminisztere, amiért az FBI 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére: ő egy vérszomjas terrorista. Felfegyverkezett, veszélyes, és egy olyan országot irányít, amelyet épp most hagytunk magára” – húzta alá.

Afganisztánon a világ szeme

Az ideiglenes tálib kormány megalakulását kommentálta az amerikai külügyminisztérium szóvivője is: 

„Úgy tudjuk, hogy a tálibok ezt egy ügyvivő kabinetként mutatták be. A tálibokat azonban a tetteik, nem pedig a szavai alapján fogjuk megítélni. Világossá tettük elvárásunkat, hogy az afgán nép egy befogadó kormányt érdemel” – mondta a szóvivő.

„Továbbra is arra fogjuk kötelezni a tálibokat, hogy tartsák be kötelezettségvállalásaikat,

és tegyék lehetővé a biztonságos átutazást a külföldi állampolgárok és az úti okmányokkal rendelkező afgánok számára, beleértve a jelenleg Afganisztánból induló járatok engedélyezését a megállapodás szerinti további célállomásokra” – folytatta. „Megismételjük továbbá egyértelmű elvárásunkat, hogy a tálibok biztosítsák, hogy az afgán földet ne használják fel más országok fenyegetésére, és tegyék lehetővé a humanitárius segítségnyújtást az afgán nép támogatására. A világ árgus szemekkel figyel" – zárta gondolatait.

A Fehér Ház közölte, hogy „nem siet” elismerni a tálibokat Afganisztán hivatalos kormányaként, hozzátéve, hogy az amerikai elismerés a tálibok cselekedeteitől függ, miközben a csoport bejelentette új kormányának megalakulását.

Borítókép: Pentagon, AFP (szerk.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még kiderül, hogy Guantanamo nem fogolytábor, hanem vezetőképző volt. Illetve, egy kicsit ez is, egy kicsit az is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés