Biden permanens válsága? Egymillió irreguláris migráns az USA déli határán

2021. szeptember 23. 11:39

Ha Biden kormányzata nem tesz gyors és határozott intézkedéseket, akkor előbb-utóbb a déli határon tomboló migrációs válság az afganisztáni kivonuláshoz mérhető katasztrófává fajulhat.

2021. szeptember 23. 11:39
Veres Kristóf György

"A demokrata Joe Biden beiktatása óta több mint egymillió irreguláris migránst tartóztattak fel az Egyesült Államok hatóságai a mexikói határon, ami 20 éves rekordnak számít.1 A hetedik hónapja tomboló migrációs válság gyors megoldására jelenleg nem látszik sok remény. A márciustól fokozatosan bevezetett új kormányzati intézkedések jelentős része ugyanis pusztán a válság menedzselését – de nem megoldását – célozta. Utóbbiak következményeként azonban 2021 nyarára a szövetségi hatóságok közel ötezer kísérő nélküli gyermekkel és tizenötezer családdal vesztették el a kapcsolatot, akik minden bizonnyal az USA-ban tartózkodó illegális bevándorlók több milliós táborát fogják gyarapítani.

A migrációs nyomás növekedésével párhuzamosan az USA kormánya egyre kevésbé mer fellépni a középamerikai kibocsátó országokat sújtó politikai korrupció ellen, nehogy veszélybe sodorja a törékeny regionális migrációs együttműködést. Így viszont a közép-amerikai migrációs válság kiváltó okainak felszámolása csak hangzatos szólam marad, pedig Biden kormányzata ennek fontosságát folyamatosan hangsúlyozza.

(...)

Az USA déli határán hetedik hónapja tomboló migrációs válság gyors megoldására továbbra sem látszik túl sok remény. Márciusban még talán joggal védekezhetett Biden kormányzata azzal, hogy azért érte őket készületlenül a válság, mert ekkora embertömeg érkezésére senki sem számított. Ugyanakkor a márciustól fokozatosan bevezetett új kormányzati intézkedések jelentős része pusztán a hatóságok kapacitásnövelését, tehát a válság menedzselését – és nem megoldását – célozta, hogy a szövetségi szervek fel tudják „dolgozni” a rájuk zúduló páratlan embertömeget. Ezek következményeként azonban 2021 nyarára a szövetségi hatóságok közel ötezer kísérő nélküli gyermekkel és tizenötezer családdal vesztették el a kapcsolatot, utóbbiak minden bizonnyal az USAban tartózkodó illegális bevándorlók több milliós táborát fogják gyarapítani.

Beiktatása óta Biden kormányzata folyamatosan hangsúlyozza, hogy a közép-amerikai migrációs válságot több milliárd dollár befektetésével a forrásnál akarja kezelni. Ugyanakkor a migrációs nyomás növekedésével párhuzamosan az USA kormánya egyre kevésbé meri veszélyeztetni a regionális migrációs együttműködést a politikai korrupció elleni keményebb fellépéssel. Így viszont a közép-amerikai migrációs válság kiváltó okainak kezelése csak hangzatos szólam marad. A kialakult helyzetben a gyorsított kiutasítás, valamint a Maradj Mexikóban program jelentheti a megoldást. Az előbbi pozitív hatásai azonban valószínűleg csak hetek vagy hónapok után válnak majd érzékelhetővé, az utóbbi újraindításához pedig – jóllehet arra bírósági döntés kötelezi Bident – előbb biztosítani kellene a programtól jelenleg mereven elzárkózó Mexikó együttműködését. A demokrata elnök azonban kezd kifutni az időből, ugyanis a déli határon kialakult migrációs válság egyre szélesedik.

2021 májusa óta folyamatosan növekszik a nem Mexikóból, illetve nem az Északi-Háromszög országaiból érkező irreguláris migránsoknak a száma.23 Szeptember derekán például közel 9 000, természeti katasztrófák és a politikai instabilitás elől menekülő haiti érkezett pár nap leforgása alatt az USA déli határán lévő Del Rio 36 ezres városához. A településen kialakult káoszt jól mutatja, hogy a helyszínre a határőrség mellett a texasi nemzeti gárdának, valamint a texasi állami rendőrségnek is nagy erőkkel kellett kivonulnia.

Annyira sokan érkeztek rövid idő leforgása alatt, hogy több ezer főnek egy híd alatt nyomorogva kellett napokat várnia, mire a határőrség egyáltalán eljutott oda, hogy felvegye az adataikat.24 Ha Biden kormányzata nem tesz gyors és határozott intézkedéseket, akkor előbb-utóbb a déli határon tomboló migrációs válság az afganisztáni kivonuláshoz mérhető katasztrófává fajulhat."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. október 19. 00:56
Így van. Hadd forrjon a sz@r a demokrácia katlanában! Ha majd nem tetszik nekik, lépnek... (Ha lesz még irány, ahová...)
Rocktoberi
2021. október 19. 00:56
Még csak azt se mondhatjuk, hogy erre szavaztak az amerikaiak mert a billegő körzetben pofátlanul csaltak a demokraták.
bispora
2021. október 04. 17:21
Lassan az USA-n már csak egy katonai puccs segítene. Nyilván lenne pár száz BLM-Antifa-meg demokrata meg Soros klánba tartozó hősi halott, de utána lehetne normalizálni az országot. Pár év rendkívüli állapottal, lőparanccsal a fosztogatók, meg a migránsok ellen, aztán keresni kellene valami republikánus hazafit, úgy ötven körül, aki vagy húsz évre átvenné a gyeplőt. A világnak is jobb lenne...
Tóth Mária Éva
2021. szeptember 29. 19:20
"Mert ők megérdemlik". Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik