Bedurrant a lengyel gazdaság bicepsze, felére vágják a költségvetési hiányt

2021. szeptember 22. 9:05
A lengyel költségvetési törvény tervezett módosítása szerint a rögzítetthez képest felére csökken az idei tervezett költségvetési hiány, miközben nőnek a kiadások és a bevételek is, utóbbi mintegy 6 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel, közölte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A parlament elé kerülő törvénymódosításban több mint 78 milliárd zlotyval (6 ezer milliárd forint) magasabb költségvetési bevételek várhatók az eddig tervezetthez képest, közölte a költségvetési módosításról döntő keddi kormányülést követő sajtóértekezletén Morawiecki.

Az eredeti költségvetési tervben 404,5 milliárd zloty bevételi oldal szerepelt, ezt a módosítással közel 483 milliárd zlotyra (37 ezer milliárd forint) növelik.

 A 82,3 milliárd zlotyra (6,3 ezer milliárd forint) tervezett költségvetési hiányt 40,4 milliárd zlotyra (3,1 ezer milliárd forint) módosítják.

A módosítás a kiadási oldal bővítését is tartalmazza, mégpedig 523 milliárd zlotyra (40 ezer milliárd forint). A Morawiecki által jelzett legmagasabb kiadási tétel, 10 milliárd zloty (764,6 milliárd forint), a közúti és vasúti fejlesztéseket illeti.

Az önkormányzatoknak plusz 4 milliárd zlotyt (305,9 milliárd forint) folyósítanak csatornázási beruházásokra. Az egészségügyre a tervezetthez képest további 1 milliárd zlotyt (76,5 milliárd forint) szánnak. A mezőgazdasági rovatot 650 millió zlotyval (47,7 milliárd forint) bővítik.

A költségvetés módosítása lehetővé tesz magasabb kiadásokat a felsőoktatás, az orvostanhallgatók képzése terén is, emellett 6 százalékkal megnövelik az állami szféra alkamazottainak járó jutalmak kifizetésére szánt alapot, mondta el Morawiecki.

A magasabb költségvetési bevételeket Morawiecki a hatékonyabb adóbehajtással magyarázta.

Elmondta: a lengyel gazdaság, a vállalkozások és a költségvetés jó állapota a koronavírus-járvány idején alkalmazott gazdaságmentő csomagoknak köszönhető.

A kormányfő által megfogalmazott elvárás szerint a lengyel gazdaságnak folyósított többleteszközök a fizetések növekedését, új munkahelyek teremtését eredményezik majd.

Az idei lengyel gazdasági növekedés nagyobb lesz a várt 4,8 százaléknál, megközelíti a GDP 5 százalékát, jelezte a sajtóértekezleten Morawiecki.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés